Да живеят домашните любимци! Ура за Петсън и Финдъс!

Когато човек е самотен, не му се става сутрин от леглото. Струва му се, че вече никога нищо хубаво няма да се случи. А дори да има за компания кокошки, те не могат да премахнат празнотата в душата му. Точно така се чувства и дядо Петсън, героят на Свен Норквист от книжката „Как Финдъс се загуби, когато беше малък“ (изд. „ФЮТ“), част от страхотната поредица „Петсън и Финдъс“.

По днешните стандарти спокойно бихме казали, че Петсън е потънал в дълбока депресия. Но това, в крайна сметка, няма значение, защото добрите съседи си знаят работата. Един ден леля Фрида домъква в къщата на Петсън кашон от грах „Финдъс“, в който се крие най-добрият антидепресант – малко котенце. Досещате ли как е името му? Финдъс, естествено!

Малкото разбойниче става верен приятел на Петсън, та даже се научава и да говори. Внася топлина, радост и веселие в живота на тъжния самотен старец и осмисля напълно иначе безцелния му живот. Но… (винаги има едно но!) една сутрин Финдъс изчезва! От малкото пухкаво коте не остава нито следа. Какво, като може да говори, щом не измяуква и думичка!

Изпада ли отново дядо Петсън в тежката си депресия или се разминава само с панически страх, ще оставя на вас да разберете, защото си заслужава да се насладите както на историята за двамата приятели, така и на чудесните илюстрации, дело на самия автор.

Книгите за Петсън и Финдъс безспорно са сред най-любимите ми четива за деца на възраст от 2 до 5 години. Историите, които норвежецът Свен Норквист заплита, са закачливи и досущ приличат на своите малки читатели. Енергичността на Финдъс ще откриете и в своя малчуган, а търпението на Петсън е чудесен урок по родителство. Илюстрациите са повече от божествени: пълноцветни, приятни за окото и същевременно пригодени за стимулиране на вниманието към детайлите.

С 1-годишния Даниел се наслаждаваме на книгата в проект „Експериментът“. Четем я преди лягане и за момента (предвид възрастта на моя слушател) аз се забавлявам повече както на текста, така и на закачливите детайли в илюстрациите. Дани обаче разпознава Финдъс като коте и непрекъснато се опитва да го целуне и погали. А вярвам, че щом стане още мъничко по-голям, поредицата ще се превърне в една от най-четените в нашата къща.

Още книги от поредицата: „Палачинковата торта за рождения ден на Финдъс“, „Как Финдъс пропъди петела Карузо“, „Как Петсън и Финдъс посрещнаха Коледа“, „Финдъс се изнася от къщата на Петсън“, „Как Финдъс оправи неразбориите в градината“, „Как Петсън и Финдъс изплашиха лисицата“, „Как Финдъс развесели тъжния Петсън“, „Петсън и Финдъс спят на къмпинг в двора“.

Автор: Вал Стоева