Петсън, Финдъс и палачинковата торта

Петсън и Финдъс са герои на шведския автор и илюстратор Свен Норквист. Освен това, те са супер готини, а случващото се в живота им учи най-малките на куп чудесни уроци за живота. Но да започнем отначало…

Ако не сте чели ревюто ни за „Как Финдъс се загуби, когато беше малък“, вероятно не знаете, че Петсън е доста самотен старец. Той не вижда смисъл в живота, докато не получава като подарък от съседката си… кутия от грах „Финдъс“, в която се гуши малко котенце. От този ден нататък Петсън намира верен приятел в лицето на котарачето Финдъс.

Финдъс е палав (като всяко малко същество), безкрайно любопитен към заобикалящия го свят и с невероятна способност да се оплита в разни бели. Освен това, като всяко мъниче, Финдъс отдава огромно значение на рождените дни. За разлика от вас и от мен обаче, той празнува цели ТРИ рождени дни годишно! Откъде научих всичко това? От „Палачинковата торта за рождения ден на Финдъс“!

 

На всеки празник на малкото коте, дядо Петсън му приготвя вкусна палачинкова торта. Но един ден… Всички съседи на Петсън започват да си шушукат как той се е смахнал! Не само забравял и говорел на котарака си, но се катерел по покрива и говорел за палачинково тесто, забъркано от кал и яйца! Нечувано!!!

Истината, разбира се, няма нищо общо със слуховете, разпространявани от съседа Густавсон. Просто любовта на Петсън към приятелчето му Финдъс показва, че няма нищо невъзможно, когато искаш да направиш някого щастлив! Колкото до това каква е истината и дали Петсън наистина се е смахнал – ще оставя на вас да разберете. 🙂

Поредицата за Петсън и Финдъс до голяма степен ми напомня за любимия герой на дъщеря ми – костенурчето Франклин. И тук присъстват уроците за живота, за приятелството, обичта, но историите са поднесени по по-различен начин. Свен Норквист е създал увлекателни сюжети, които неусетно учат мъниците на истински важните неща. Забавните му илюстрации пък допълват по чудесен начин текста, създавайки цял шарен свят, в който Финдъс да лудува, а Петсън – да го обича и наставлява.

Вземете книгата с код с кауза DK19 от Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg. Когато купувате книги с този код, вие подкрепяте насърчаването на детското четене в България.