„Царството на Кенсуке“- едно необичайно приятелство на самотен остров

tsarstvoto-na-kensukeЗапознанството с творчеството на един от най-големите британски детски писатели Майкъл Морпурго дължа на голямата ми дъщеря. Предадох се пред пламенните й молби непременно да прочета някоя от книгите му и един следобед “погълнах” на един дъх „Пеперуденият лъв” и “Слон в градината”. Останах изумена от способността на автора да съчетае непосредствения детски изказ със силно внушение, да разказва така, че да прикове вниманието на читателя, било то дете или възрастен. Оттогава чакам с нетърпение всеки нов превод на негова книга, предложен с похвална последователност от издателство Фют.

“Царството на Кенсуке” разказва историята на едно дванайсетгодишно момче, чиято съдба прилича на тази на Робинзон Крузо. Майкъл обикаля света с родителите си и семейната яхта “Пеги Сю”, докато в една бурна нощ пада зад борда заедно с любимото си куче Стела. Морето ги изхвърля на самотен остров в Тихия океан, където са обречени на гибел без храна и вода. На сутринта, обаче, намират купа с вода, плодове и риба, оставени специално за тях. Това дава надежда на Майкъл, че може би ще оживеят, но кой е тайнственият им спасител и какво прави на острова? Ще ги пусне ли да си тръгнат с лодка или кораб, ако преминат наблизо?

Като вплита откъси от бордовия дневник на момчето, писма и разказа му от първо лице, Майкъл Морпурго постига с лекота характерната за книгите му атмосфера на автентичност, а стилът му е ясен и директен. Героите му, макар и поставени в необичайни условия, изпитват нормални за възрастта си чувства на радост, страх от загуба, гняв, и децата ги чувстват близки. В сюжетите най-често присъства историческа нишка, поднесена много деликатно и по интересен за малките читатели начин.

През цялото време, докато четях книгата, се вълнувах, разбира се, дали момчето ще намери отново родителите си, но истинската сърцевина на историята се съдържа във връзката между Майкъл и старецът Кенсуке. Обстоятелствата сякаш предопределят те да бъдат врагове, но историите им намират пресечна точка в дълбоко приятелство, което се оказва наистина без граници.

Ще прозвучи като клише, но искрено смятам, че книгите на Майкъл Морпурго посяват зрънца доброта у читателите си. Чрез своите драматични, но вдъхновяващи истории той представя пред децата сложния противоречив свят на историята, в чийто център обаче не са битките, победите или пораженията, а отделните съдби и трудните им избори, за да запазят своята човечност сред хаоса и безумието на войната и насилието.

Не пропускайте да прочетете и за другите книги на Майкъл Морпурго: „Сянка“, „Боен кон“, „Супер!“, „Каспар-котешкият принц“, „Невероятната история на Адолфус Типс“!

Автор: Милена Златарова