Как Финдъс развесели тъжния Петсън

Всички имаме дни, в които сме потиснати, тъжни, нямаме желание за нищо и единственото, което искаме е денят да се изниже по-бързо. Точно така се чувства Петсън в един мрачен ден. Чували сте поговорката „Приятел в нужда се познава”, нали? В нашия случай котарачето Финдъс незабавно се заема със задачата да развесели приятеля си. То опитва най-различни начини – премятане през глава, тракане с кафена чашка и чинийка, люлеене на стол (последното завършва с гръм и трясък на пода).

Обаче старецът иска само тишина и спокойствие. А точно тези две неща Финдъс никога не е бил в състояние да предложи. Той не може да разбере Петсъновото униние и на думите, че нищо не му се прави, неуморният дребосък отговаря: „Тогава ще си играеш с мен!”

Дори и това „неустоимо” предложение не може да изтръгне Петсън от мрачните мисли и апатията. Финдъс предлага да отидат за риба – универсално средство за подобряване на настроението. Петсън не ще и не ще. Накрая изобретателно котараче ще трябва да приложи някоя и друга хитрост, за да принуди стареца на нарами въдицата и да тръгне към езерото.

А къде остана Финдъс? Той няма ли отиде за риба? Е, че къде без него! И той е там – можете да го видите удобно настанен в раницата на гърба на Петсън. Знам, че ви го повтарям всеки път, но не забравяйте да обърнете дължимото внимание на илюстрациите! Иначе ще пропуснете да видите как Финдъс виси на опашката си докато балансира с бучка захар върху кафена лъжичка.

Поредната книжка за живота на Петсън и Финдъс на шведския автор и илюстратор Свен Норквист отново предлага чудесен разказ за ежедневни случки, както и обичайната доза забавление с лудориите на котешкия чаровник. Лошото настроение не е нещо укорително и вредно. Важното е да знаем, че можем да се справим с него – с или без помощта на приятел. Пък „приятелят” може да се появи не само под формата на немирен котарак, а и като разходка в парка, среща с познат или занимание с любим спорт. Вие си знаете какво ви развеселява.

Затова, ако изпаднете в лошо настроение и ви трябва помощ за измъкване от дупката, „Как Финдъс развесели тъжния Петсън” може да се окаже достоен помощник.

Още ревюта за котешкия немирник ще откриете тук: „Петсън и Финдъс спят на палатка в двора”, “Как Финдъс се загуби, когато беше малък”, „Петсън, Финдъс и палачинковата торта”, „Как Финдъс пропъди петела Карузо”„Как Финдъс оправи неразбориите в градината” и „Как Петсън и Финдъс посрещнаха Коледа”.

Автор: Лора Филипова