На палатка с Петсън и Финдъс

Лятото е вече тук и много от вас с нетърпение очакват да се отдадат на приключения на море или планина. Немирният котарак Финдъс също не го свърта на едно място и само ходи по петите на Петсън (дори когато се качва на тавана) и разпитва за това и онова. Например, каква е тази дебела зелена платнена наденица, по която Финдъс се изтъркалва от тавана и си удря ушите? Палатка, разбира се. И, както може да се очаква, котарачето веднага пожелава двамата с Петсън да отидат на излет с нея.

Това добре, но и кокошките искат да отидат с тях, защото устатият Финдъс не пропуска да им се похвали. (Препирните между котарака и кокошките много приличат на неизбежните дрязги и спречквания между децата в едно семейство, които вероятно са много добре познати и на вас.) С десет кокошки не може да се спори, така че Петсън опъва палатката в двора, кокошките се настаняват вътре, а те двамата с Финдъс отиват за риба.

Старецът е изобретил нещо като риболовен лък и не след дълго на кукичката се хваща О-Г-Р-О-М-Н-А щука. Ще успее ли Петсън да я извади? Това ще прочетете сами в „Петсън и Финдъс спят на палатка в двора” на шведския автор и илюстратор Свен Норквист. Гигантската риба със сигурност пленява мислите на Финдъс. Докато лежи в палатката на двора, въображението му започва да рисува страшни картини…

Финдъс толкова прилича на малко дете, че никак не е трудно да предвидите как ще се развие историята: ще се наложи Петсън да му прави компания в тъмнината на палатката, а после котарачето ще се промъкне обратно в къщата, за да подскача до насита по леглото на стареца и в крайна сметка ще заспи там на меко и топло.

За капак на сутринта любопитният съсед Густафсон се появява и хваща Петсън да спи в палатка на двора. Той вече е твърдо убеден, че старецът не е с всичкия си, но ние с вас знаем, че с котараче като Финдъс вкъщи дори излетът с палатка не протича по традиционния начин.

Още ревюта за котешкия немирник ще откриете тук: “Как Финдъс се загуби, когато беше малък”, „Петсън, Финдъс и палачинковата торта”, „Как Финдъс пропъди петела Карузо”„Как Финдъс оправи неразбориите в градината” и „Как Петсън и Финдъс посрещнаха Коледа”.

 Автор: Лора Филипова

[club]