Как Финдъс оправи неразбориите в градината

Скоро не сме ви разказвали за приключенията на Петсън и неговия любимец Финдъс. „Да не би да са се свършили?“, ще се зачудите вие. Ами! Какво ви свършване, когато има такова любопитно и упорито котараче като Финдъс!

Пролетта е дошла, всичко се е раззеленило и Петсън решава, че е време да засади картофи и зеленчуци в градината. Финдъс е заинтригуван и иска да знае какво значи да засадиш нещо. От Петсън научава, че това значи да поставиш семена в земята, а после от тях поникват зеленчуци. Например, когато засадиш един картоф в земята, можеш да получиш от пет до десет нови картофа. Само че Финдъс не иска от пет до десет нови картофи. Хитрото котараче смята, че е много по-добре да се засади…КЮФТЕ!

Обясненията на Петсън, че то няма да поникне, не могат да го разубедят. Финдъс изтичва до кухнята като ракета (той рядко се движи по-бавно!) и донася едно кюфте. Петсън прекопава градината и засажда зеленчуци, а неговият любимец – кюфтето си.

После обаче нещата хич не вървят по план. Кокошките виждат разкопаната градина и се втурват да ровят за червеи като така унищожават насажденията на Петсън и кюфтето на Финдъс. Двамата са порядъчно ядосани, но с хитрост успяват да затворят пакостливите кокошки в кокошарника. Следва повторно засаждане.

На сутринта Петсън и Финдъс с ужас установяват, че цялата градина пак е разровена, а картофите нахапани или изядени. Кюфтето също е изчезнало и Финдъс е бесен.

Първо за това са набедени кокошките, но наблюдателният Финдъс забелязва, че картофите не са накълвани, а нахапани по особен начин. Обвиненията към възмутените кокошки са оттеглени. Дори получават известна компенсация – Петсън ги оставя на воля да ровят за червеи в градината, преди да я засади за трети път. А котарачето посажда трето кюфте.

Обидените кокошки обаче отказват да се приберат и остават да спят в градината. Петсън се тревожи, че през нощта може да дойде лисица и с Финдъс организират нощно наблюдение на двора и кокошките. Но Финдъс все пак е малко котараче и заспива на наблюдателницата.

А на сутринта за всеобщо изумление градината отново е нападната. Петсън, Финдъс и кокошките са отчаяни от този градински вандализъм. Поне мистерията с тайнствените същества, които съсипват насажденията е разкрита. И можете да сте сигурни, че Финдъс играе основна роля в пропъждането им.

А кои са злосторниците и как успяват да ги прокудят Петсън, Финдъс и кокошките, които действат като перфектен екип?

Прочетете „Как Финдъс оправи неразбориите в градината” на шведския писател и превъзходен илюстратор Свен Норквист и ще узнаете. Не забравяйте да разгледате илюстрациите много внимателно. Нали помните, че в тях се крият много забавни подробности?

Вижте и останалите ни ревюта за приключенията на Финдъс и Петсън – “Как Финдъс се загуби, когато беше малък”, „Петсън, Финдъс и палачинковата торта”, „Как Финдъс пропъди петела Карузо” и „Как Петсън и Финдъс посрещнаха Коледа”.

Автор: Лора Филипова

[club]