Финдъс и петела Карузо

Как започват неприятностите? Например така: „Един ден Петсън се прибра вкъщи с голям кашон…”

Да, това е същият онзи Петсън, който живее с котарачето Финдъс. Вече познавате малкия разбойник Финдъс със смешния раиран гащеризон и шапчица. Той отдавна е спечелил сърцето на стареца и двамата живеят доволно и щастливо. Докато не се появява този кашон и по-точно петелът, който е в него.

Петсън го спасява от съседа Густавсон, който се канел да го сготви на супа. Всичко това е много благородно и хубаво, но май Финдъс не го харесва особено. То и какво да му хареса! Първо, Петсън смята петела за много красив и му обръща прекалено внимание. Второ, кокошките също са очаровани от петела и зарязват игрите и шегите с котарачето. Трето, ужасното пернато кукурига често и пронизително, затова и получава името Карузо.

Вие бихте ли харесали такова попълнение в дома си? Не, нали? И също като Финдъс ще го обявите за напрапник.

И така, Финдъс е отчаян. Неговите закачки с кокошките хич не се приемат добре от Карузо, който явно е лишен от чувство за хумор. Но пък е достатъчно бърз, за да настига и кълве котарачето по опашката.

На това отгоре, положението с кукуригането излиза от контрол. Карузо кукурига по сто пъти на ден и вдига невъобразим шум. Смрачаването в края на деня се превръща в най-приятното време, защото тогава кокошките и петелът спят. Сега вече и Петсън е отчаян. Как да се справят с гласовития певец?

Дипломатичният подход не помага – Карузо продължава да тероризира всички с кукуригането си. Тогава Петсън налага ограничение – петелът може да кукурига по 5 минути на всеки час, но и тази мярка остава без резултат! Най-накрая нашето изобретателно котараче решава проблема, макар и с не много почтени средства. А дали е хубаво да се използва лъжа и какво точно е направил Финдъс?

Отговорите са в книжката „Как Финдъс пропъди петела Карузо”. Все пак може някой ден и вие да се сблъскате с такъв натрапник и трябва да имате някоя и друга идея как да се справите с него.

Всъщност от краткия и шумен престой на Карузо в кокошарника има и един хубав резултат – кокошките ще имат пиленца и Финдъс веднага предлага да им бъде бавачка.

Still Dreaming

Историята за Финдъс и Карузо е написана от шведския автор Свен Норквист, който е и илюстратор. А какви илюстрации само!!! На тях Финдъс, разбира се, е очарователен, но истинската наслада е в детайлите, които са шеговити и забавни. Така че, четете и гледайте внимателно!

А тъй като Коледа наближава, няма да пропуснем да ви разкажем и как Петсън и Финдъс я посрещнаха. Кога? Още следващата седмица в рамките на новата ни инициатива „Книжна Коледа“. Имайте търпение!

Автор: Лора Филипова

[club]