10 любими книги, за които сме писали през 2015 г. (10 години Detskiknigi.com)

През годините сме открили стотици любими страхотни, весели, тъжни, вдъхновяващи, красиви и запленяващи детски книги. За много от тях сме написали отзиви, а за други не намираме точните думи, с които да ги опишем смислено, но ги препоръчваме непрестанно.

Решихме да изберем по 10 книги за всяка година, откакто сайтът съществува, за които сме писали отзиви. Изборът ни е изключително труден, разбира се. Надяваме се част от книгите да са любими и на вас, а други – да откриете тепърва.

„Грузулак“ от Джулия Доналдсън и Аксел Шефлър

Това беше дебютът на български на Доналдсън и Шефлър, и то какъв!

Историята започва като обикновена разходка в гората за малкото мишле. То е вкусна хапка и срещите му с Лиса, Бухльо и Змията без малко да се окажат смъртоносни. Мишлето обаче притежава смелост, въображение и красноречие, които раждат въображаем помощник – Грузулака.

„Грузулак” е от онези универсални истории, които са едновременно простички и разбираеми за най-малките, но притежават също дълбочина и хумор, които допадат на възрастните. Историята се лее забавна, драматична, малко страшна, малко смешна.

Стиховете на Джулия Доналдсън са великолепно илюстрирани от Аксел Шефлър. В резултат е невъзможно да помислиш за автора без да се сетиш и за илюстратора.

Още от тандема Доналдсън-Шефлър? „Детето на Грузулака“, „Патилата на метлата“, „Разбойникът плъх“, „Съчко“, „Къде е мама“, „Грозната петорка“, „Зог“, „Зог и летящите лекари“ и „Рибко“ – всички излезли с логото на изд. „Жанет 45“.

„Бъди ми приятел“ от Юлия Спиридонова

(част от трилогия, която включва и “Каква магия крие се в снега?” и „Къде си, слънце?“)

Юлия Спиридонова е от писателите, които владеят изкуството да създават превъзходни детски книги. При разбъркването на съставките в „Бъди ми приятел“ (изд. „Кръгозор“) краставото жабче се озовава извън собственото си блато, в търсене на истински приятел. Тази задача се оказва много по-трудна, защото всички герои, които среща по пътя си, са от онзи тип приятели, с които не е хубаво да си имаш вземане-даване.

Докато обикаля, жабчето ще научи много за различните видове приятели, за подмолните камъни, които са способни да скъсат ценната нишка на приятелството и ще осъзнае, че няма никакво значение дали си гладък или грапав, със зелена или сбръчкана кожа, богат или беден – стига да си способен да направиш щастливо дори само едно същество.

Юлка е успяла да представи в образа на своите герои търсенията на всяко дете на онзи приятел, с когото всеки миг от детството става два пъти по-ценен и интересен. Книгата е полезна и като начало на разговор между родител и дете какво не е приемливо да правиш, ако не искаш да те смятат за ужасен приятел и да бъдеш вечно самотен.

Трилогията е илюстрирана от Пенко Гелев.

„Коралайн“ от Нийл Геймън 

Коралайн се чувства пренебрегната и невидима – родителите ѝ вечно работят и нямат време за нея. Затова не се колебае дълго когато й се удава възможност да отключи единствената заключена врата в новата им къща. Тя я отвежда в живота от мечтите й.

Къщата е същата, но Коралайн е в центъра на вниманието – другата й майка готви любимите й храни, а другият й баща е готов да изпълни всяко нейно желание. Идеалното семейство има и уловка, разбира се. Момичето се оказва в капан, а залогът е живота на истинските й родители. Коралайн трябва да черпи сили и увереност от любовта на истинското й семейство, за да успее.

Ще можеш ли като нея да събереш достатъчно кураж, да бъдеш изобретателен и да прецениш кой те обича наистина? Това са част от въпросите, които Геймън задава докато майстори с думи мрачна атмосфера, която постепенно те завладява, държи те в напрежение и те изпълва с дълбоко безпокойство. Възможно ли е да сме идеални? Хубаво ли е животът ни да е идеален? Заслужава ли си да платиш с душата си за безметежния живот?

„Портокалови дни“ от Ива Прохазкова

Има моменти в детството, когато се променяш толкова бурно, че като се огледаш назад, ти се струва, сякаш за седмица си преживял колкото за няколко месеца. Такива са „портокаловите“ дни на 13- годишния Дарек, който живее с баща си и малката си сестричка Ема, редовно хвърля по един пердах на заклетия си враг Хуго, опитва се да свикне с присъствието на чужда жена у дома, а в същото време, някак между другото, се е влюбил в Ханка, с която се познават от съвсем малки.

“Портокалови дни”(изд. „Емас“) е чудесна книга за прехода към юношеството, а Ива Прохазкова е от писателите, които подхождат честно и с голямо уважение към детството. Дарек се чувства предаден от възрастните, които са злоупотребили с доверието му. За да продължи напред, той ще трябва да се опита да вникне в мотивите им и да разбере, че животът често ги изправя пред решения, които не са черно-бели, а компромисите понякога изглеждат неизбежни, особено щом се касае за бъдещето на децата им.

Други книги на Ива Прохазкова на български: „Ваканция с магарешки уши“ и „Голи“.

„Когато искам да мълча“ от Зорница Христова и Кирил Златков

Ако трябва да опишем с две думи книгата на изд. „Точица“, те ще бъдат абсолютен шедьовър! Това е колекционерска книга, която ще се радвате да имате в личната си библиотека, за да я разгръщате в подходящ или не момент, без непременно да я четете на дете. Защото книгата не е за малки хора в шарения смисъл, който търсим, когато разглеждаме рафтовете за детски книги на книжарници и библиотеки.

Горещо препоръчваме на малки и големи да си подарят „Когато искам да мълча“ и да се заслушат в безмълвието, за да открият скритите вселени, които често ни убягват в ежедневието. Книгата е и първата съвременна черно-бяла книга за деца, издадена на български език – смело и нетрадиционно решение на издателството.

„Има крокодили в морето“ от Фабио Джеда

Още една книга, която е с изчерпан тираж, но за съжаление е много актуална. Фабио Джеда е авторът, заел се с трудната задача да запише и представи пред читателя тъжната, ужасна, трудна и все пак вдъхновяваща история на малко афганистанско момче, изминало дългия път от родната си страна до Италия. Път, отнел му повече от осем години, в които само силата на волята крепи Енаятолах.

Историята на Енаятолах Акбари е трогателна и до болка истинска. При нея няма розови очила, модни дрехи и изкушения. Тази история е сблъсък с живота в най-тежката и същевременно най-реална форма. И ако смятаме, че животът е несправедлив към нас, може би трябва да се вгледаме в очите на бежанеца, за да открием удоволствието от покрива над главата ни, вкусната храна на масата и любовта на близките ни.

„Пътешествието на Шакълтън“ от Уилям Грил

През 2015 г. младият илюстратор и автор Уилям Грил бе отличен с престижния медал „Кейт Грийнауей“ именно за тази книга, която видяхме на български още същата година благодарение на изд. „Рибка“.

Великите полярни експедиции от края на 19. и началото на 20. век са благодатни на вълнуващи теми и Грил избира да разкаже за последната от тях – пътешествието на Шакълтън за прекосяване на Антарктида от 1914 г. Можем само да предполагаме колко трудо- и времеемки са били проучванията и събирането на фактите, затова и постижението му да синтезира на 80 страници (голяма част от тях с илюстрации) най-важното и най-интересното от близо 2-годишното изпитание, е забележително.

Успехът на проекта му се дължи на неговото умение да разкаже тази вдъхновяваща приключенска история по интригуващ за децата начин. Книгата набляга на фактите и подробностите, а илюстрациите изобилстват от детайли, които любознателните малки читатели могат да разглеждат с часове.

Илюстрациите на Грил разказват значителна част от историята. Те се отличават с ъгловатост, ограничен набор от цветове и почти детски рисунък. Именно това успешно предизвиква асоциации със суровите условия и пейзажи на Антарктида. Особено въздействащи са големите илюстрации на цял разтвор.

„Двете кралства“ от Катя Антонова

Двете кралства” (изд. „Рибка“) е чуден пътеводител за малчуганите и техните родители в объркания свят на чувствата. Катя Антонова създава изключителен образен свят с две кралства, на Нещастието и на Щастието. Населява ги със свитите на кралица Омраза и кралица Любов, съставени от съответните благородни персони и ги е въвлича в типични истории от детското ежедневие.

Книгата избрахме, защото е и едно от първите български издания, засягащо темата за емоциите по толкова директен начин. През далечната 2014 г., когато се появи, беше и от първите толкова луксозни издания, предназначени не за библиофили, а за редовите читатели деца. Илюстрациите на Мартина Андонова са великолепни и също спечелиха симпатиите ни.

„Малки същества“ от Петя Кокудева

Поезията за деца не е силно застъпена в съвременните детски книги. Сред малцината, които пишат истинска поезия, е Петя Кокудева. През 2015 г. се появи симпатичното квадратно издание „Малки същества“ (изд. „Жанет 45“) с детски стихотворения за възрастни.

Стиховете на Петя Кокудева наистина карат и възрастните да се огледат в тях, но децата ги харесват не по-малко. Чрез героите си поетесата напомня на читателите да се замислят за света около тях, да помечтаят или да погледнат критично на онези неизгладени гънчици, които отклоняват вниманието от радостта и щастието.

Илюстрациите на италианската художничка Ромина Беневенти са още една причина да извадим от архивите „Малки същества“ и да ви запознаем с тях (ако вече не ги познавате).

„ГДВ“ от Роалд Дал с илюстрации от Куентин Блейк

Роалд Дал е сред любимите писатели на екипа ни. Трудно е да отличим коя от книгите му ни харесва повече. Неговите истории – пиперливи, на моменти безобразни и с куп измислени думи, – дори ни вдъхновиха през 2011 г. да организираме първата „Читателска щафета“.

От архивите за 2015 г. избрахме отзива на Милена Трендафилова за „ГДВ“ (изд. „Ентусиаст“) – книга, която безспорно насочва вниманието към приятелството, добротата, желанието да се бориш срещу злите действия на лошите герои.

Сирачето Софи среща Големия Добродушен Великан една нощ, докато той разпръсква сънища. ГДВ е принуден да отвлече момиченцето в пещерата си, за да не го разкрият хората. Там Софи научава, че ГДВ е колкото чудат на външен вид, толкова и добър по сърце. Събратята му са жестоки и кръвожадни, а той е напълно различен. Те вредят на хората, а ГДВ им помага чрез вълшебните си умения да лови сънища. Във финала на книгата е намесена дори кралицата на Великобритания, а филмовата версия на Спилбърг, която се появи няколко години по-късно, не може да предаде и частица от майсторството на Роалд Дал.

„ГДВ“ (изд. „Ентусиаст“) е с илюстрации от сър Куентин Блейк – друг любим на екипа ни творец.

 

Не пропускайте да проследите избора ни на книги от архивите за 2012, 2013 г. и 2014 г.

 

Вземете книгите с код с кауза DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, вие подкрепяте насърчаването на детското четене в България.