Каква магия крие се в снега?

Помните ли историята на малкото краставо жабче, което много искало да бъде нужно на някого? Онова, същото, сътворено от въображението на Юлия Спиридонова и от четката на Пенко Гелев в книгата „Бъди ми приятел“? Е, то е герой и в книгата „Каква магия крие се в снега“ (изд. „Кръгозор“).

За онези, които все още не са чели „Бъди ми приятел“ и не познават малкото жабешко геройче, неговата история е следната: жабите в езерото не го искат, защото е краставо. Натъжено, жабчето напуска родното блато и тръгва да търси истински приятел, на когото да бъде нужно. По пътя си среща своенравната и егоистична самодива, алчния таласъм, страшната ламя, коварното ехо и добрия стопан. Но никой не иска да му бъде приятел. Освен старата вещица, която се нуждае от него, защото в краставите жаби се крие най-силната магия.

Историята на мъничкото смело жабче е продължена в „Каква магия крие се в снега“. Вие знаехте ли, че жабите спят зимен сън? Така излиза, но само една жаба не спи, понеже е натоварена с голяма мисия – да открие защо снегът не идва през зимата. Събудено от вещицата, жабчето ще чуе как плаче житцето, ще разбере каква е силата на белите перушинки, падащи от небето посред зима. И ще разбере едно:

„- Безкрайна е мъдростта на природата – казал стопанът. – Всяко същество, всяко растение, всяка сила имат своето място и роля. Само така се постига равновесие. Затова има добро и лошо, светло и тъмно, ден и нощ.“

Обаче… Ами всъщност според старата история, снегът вали, когато змеят и ламята се бият и изтупват облаците. А ламята стои със защипана опашка в пещерата, където я остави жабчето в първата книга. Ами сега? За да успее да помогне на житцето и да възстанови баланса в природата, малкият герой ще трябва да намери начин да поправи грешката си. В трудната задача ще срещне помощ от неподозирани страни, а докато обикаля из Горната и Средната земя, ще го топлят нишките от шала на вещицата, които не са просто шал, а чиста обич!

„А имаш ли обич, имаш всичко!“

Книгата „Каква магия крие се в снега“ (изд. „Кръгозор“) отново показва магията, която Юлия Спиридонова владее до съвършенство – да оплита в пъстър шал митовете и легендите, странните същества като дидеин, таласъм, ламя с напълно обикновените, но всъщност необикновени жабчета и свраки. Тези герои, вплетени в нишките на шала от обич, те обгръщат и топлят, карат въображението ти да се вихри и да изследва непознати територии, да се изправя пред страховити изпитания, в които побеждават смелостта, приятелството и добротата.

Илюстрациите на Пенко Гелев допълват текста на Юлия хармонично, разказвайки своите истории отвъд думите. Тази симбиоза между текст и илюстрация превръща книгата „Каква магия крие се в снега“ в абсолютно задължително четиво за всяка детска библиотека. И бъдете сигурни, че ще бъде една от най-четените книги в нея!