Ваканция с магарешки уши

Имах някакви съмнения, че книга, която разказва за ваканцията на десетинагодишни момче и момиче в чешко село, ще се стори скучна на днешните деца. Още след първите няколко глави авторката Ива Прохазкова ме опроверга и ми стана ясно, че такава опасност почти няма.

Наистина, историята започва с пристигането на Йоханка от Прага на гости при роднини за ваканцията. Чичо й е „готин” – вози я на мотора си, леля й е строга и властна, а 6-годишната й братовчедка е малко досадна и разглезена.

Още непристигнала, Йоханка се среща с 10-годишният Душан и неговото магаре Амос. Просто Амос съвсем по магарешки застава по средата на пътя към селото и отказва да помръдне.

Душан живее в селото с майка си, а след смъртта на дядо си получава като наследство магарето. Затрудненията идват от там, че Амос е типичен представител на магарешкия род – своенравен, обича да пасе от цветята на Душановата майка и неизменно хвърля момчето от гърба си, щом се опита да го язди. По тези причини Душан получава ултиматум спешно да намери нов дом за животното.

Триото Душан, Йоханка и Амос се забъркват в куп смешни ситуации, докато момчето се опитва да настани животното при нов стопанин, който да се отнася добре с него. Трябва да се справят и с неприятни истини от семейния си живот. Бащата на Душан ги е напуснал от няколко години, но майка му не го признава, а Йоханка живее само с баща си, който работи много и няма време за дъщеря си. Всичко това означава, че през тази щура ваканция те просто порастват и постепенно невинността на детството остава зад тях.

Книгата е много четивна, свежа и достатъчно динамична. Е, няма магии, чудовища и свръхестествени дарби, но, повярвайте, едно инатливо магаре с циркови наклонности може да създаде достатъчно напрегнати и комични ситуации.

Освен това, историите за отношенията между момичетата и момчетата, родителите и децата винаги ще са актуални, независимо дали в София, Прага или някое село. Особено когато са добре разказани и със задължителната според мен доза хумор. А „Ваканция с магарешки уши” е точно такава история!

Любопитно ми беше също да науча, че Ива Прохазкова е дъщеря на известния чешки писател – дисидент Ян Прохазка. Нелекият път към признанието й като детски автор я подлага на много изпитания, включително емиграция в Германия. Всъщност творбите й за деца са оценени първо там, а след падането на комунистическия режим – и в родината й. Прохазкова е носител на много награди и е била номинирана за медала „Ханс Кристиан Андерсен” – награда, за която сме ви разказвали и в изследване на „Детски книги”.

Не пропускайте и другата книга на Ива Прохазкова, издадена на български език – „Портокалови дни“.