Къде е мама? – нова книга от Джулия Доналдсън и Аксел Шефлър

Колекцията от книги на Джулия Доналдсън и Аксел Шефлър, издадени на български език, главоломно расте. След излизането на „Съчко“ изд. „Жанет 45“ радват почитателите на обичания тандем с нова книга – „Къде е мама?“. Отново в превод на Мария Донева, изданието притежава всички характеристики да се превърне в новата любима книга на мъниците от 2 до 5 г.

„Самичка е маймунката. Със нея никой няма.

– Сега какво ще правя, като загубих мама?“

Малката маймунка се оказва сама в гората. На помощ й се притичва дружелюбна пеперуда, която е готова да отведе загубеното животинче при майка му. Но как изглежда тя?

Най-напред попадат при слона. След това – при змията, паяка, папагала, жабата и дори при прилепа. Малката маймунка непрестанно се ядосва, че пеперудата разбира съвсем погрешно описанията й на любимата майка.

Когато кръгът се затваря и героите отново се озовават при слона, настъпва онзи обрат, така характерен за книгите на Доналдсън:

„Пак стигнахме до слона.

Ти вече ме обиждаш!

Той с мен не си прилича!

Изобщо ли не виждаш?

– Маймунке, аз не знаех, че си приличаш с мама.

– Нали съм й детенце – Приличам си.

Как няма?“

Великолепният завършек ще предизвика бурни емоции у читателите/слушателите. След това се пригответе да попиете сълзите от радост и да прочетете книгата поне още 5 пъти един след друг. И още стотици пъти – ден след ден, докато вече знаете историята наизуст и я рецитирате насън.

Джулия Доналдсън умее да провокира емоции у читателите си. Простичките наглед истории, разказани умело и насочени към децата, им помагат да растат спокойни и уверени, че с добронамереност, съобразителност и щипка смелост всичко ще бъде наред.

„Къде е мама?“ е подходяща за малките слушатели от 2 до 5 г., но със сигурност и по-големите биха я харесали. Книгата дава възможност на възрастния да говори с детето си за животните и техните деца, но и за необходимостта да се изразяваш точно и ясно, за да не изпадаш в неловки ситуации. В днешно време, когато проблемите често се пораждат заради гледането на едно и също нещо от различни страни, заради неумението да влизаме в обувките на другия, книги като тази помагат на децата да подхождат внимателно, да мислят по-задълбочено и винаги да търсят и чуждата гледна точка.

Ако трябва да опишак нигата с три думи: трогателна, мъдра, забавна.

Вземете книгата с код с кауза DK19 от Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg. Когато купувате книги с този код, вие подкрепяте насърчаването на детското четене в България.