Зог – драконска история за истинското призвание

Тандемът Джулия ДоналдсънАксел Шефлър се завръща с нова вълнуваща книга, преведена на български от Мария Донева.

След „Съчко“, „Къде е мама?“, „Разбойникът плъх“ и „Патилата на метлата“ идва и времето за истинските драконски истории!

„Зог“ (изд. „Жанет 45“) е забавна, мила книжка в мерена реч, посветена на истинското призвание на всеки – бил той дракон или принцеса.

„Преди много години (колко точно – не знам)

мадам Дракон отвори детска школа, и там

обучаваше строго всички дракони млади,

за да знаят, да могат, да печелят награди.“

Зог е твърдо решен пръв да получи златна звезда. Затова се впуска с особено желание да овладее всички драконски умения. Но никак не е лесно да летиш, да ръмжиш, да бълваш дим.

Всяко ново умение докарва на Зог нещастия и болки. За късмет, едно момиче непрекъснато изниква отнякъде и ту поставя лепенка на ударения нос, ту подава любезно хапчета за смучене.

Перла (така се казва момичето) дори се оказва истинска принцеса и предлага на Зог да я отвлече, за да спечели своята златна звезда.

А когато се появява рицарят сър Гадабут, готов да спаси Перла, тя засрамва и двамата:

„Но принцесата Перла им извика: – Я спрете!

Стига бой. Нещо мило и добро направете.

Аз например не искам да съм просто принцеса.

Цели дни да безделнича няма да ми хареса.“

Финалът е в типичния за Джулия Доналдсън стил – колкото очакван, толкова забавен и мил. Какво се случва с Перла, Зог и сър Гадабут ще разберете сами!

Ползите

Историята за рицари и дракони ще допадне на децата от 4 години нагоре, когато тези страсти се разгарят здраво. Мерената реч позволява „Зог“ да бъде представен и на по-малките. Поетичните слова, преведени от Мария Донева, носят истинска радост и наслада за децата и родителите. Обърнете внимание на вътрешния ритъм в строфите и на съседното римуване, което Мария Донева използва и в други преводи на книгите на Доналдсън.

Освен рицарите, в книгата е заложена и темата за призванието. Перла иска да лекува дракони. Зог също открива какво да прави, за да смени своето амплоа на „отвличащ принцеси“.

Историята предлага свеж поглед към темата за професиите, който да послужи като повод за разговори.

Особено добра е хрумката на авторката да извади принцесите от обичайното им амплоа, наложено от приказните истории.

„По-добре да съм лекар. От сърце предпочитам,

ако някой е болен, на мига да долитам.“

Признанието на Перла е отлична възможност малките слушатели да помислят за труда, за приноса на всеки към обществото. То е отправна точка към книги като „Как Дядо Желе откри Пътя на усмивките“ (изд. „ЕкоКидс“), към приказките („Който не работи, не трябва да яде“) и към смислени разговори за кариерно ориентиране по-нататък.

Вземете книгата с код DK19 от

Ozone.bg или Ние, децата!

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.