Грозната петорка

Ако сте любители на научнопопулярните предавания за животни, може би сте чували за Голямата африканска петорка. В нея са включени 5 впечатляващи животни, които туристите се тълпят да видят в естествената им среда. Ако имат късмет.

За наш късмет, по време на сафари в Южна Африка преди няколко години, Джулия Доналдсън вижда брадавичесто прасе. От водача научава, че то е част от по-особена животинска петорка в Африка. Резултатът от този разговор е „Грозната петорка“ (изд. Жанет 45).

Любимите Джулия Доналдсън и Аксел Шефлър ни отвеждат на вълнуващо сафари и ни срещат с 5 африкански животни, но… малко по-особени. Антилопата гну, петнистата хиена, гололикият лешояд, брадавичестата свиня и щъркелът марабу са далеч от стандартната красота.

„- Леле, колко сме грозни! От петорката наша
всеки стреснат подскача, всеки бяга уплашен!
Кой от нас е по-гаден? Ни животно, ни птица
може с нас да се мери, с тази грозна петица!“

Докато се разхождат из саваната, те се събират в едноименната петорка, сближени от грозотата си. С добре познатото чувство за хумор Доналдсън и Шефлър показват на малките читатели, че красотата и грозотата са в очите на гледащия.

Всеки е достоен за обич, всеки е красив за някого и всеки може да има приятели.

Повечето родители ще се умилят от думите на малките на възгрозните животни:

„О, за нас не сте грозни, за нас сте красиви!
Да, да, вие сте мили, добри и любими,
и чудесни, и смели, и незаменими.
всичко ваше обичаме – цвят, осанка и глас
и дори сме измислили нова песен за вас!

Леле, колко сте хубави! Да, петорка любима!
Красота по-чудесна друг едва ли ще има!
Кой от вас е по-сладък? Ни животно, ни птица
може с вас да се мери, най-красива петица!“

В края на книгата ще откриете още известни животински петорки в Африка, някои от които особено симпатични (срамежливата петорка, например). Всички те са отличен повод децата да се запознаят със застрашените видове и нуждата от опазване на местообитанията им.

Книгата е подходяща за деца между 4 и 9 години и дава разнообразни възможности за общуване и учене. Ето само някои предложения за занимания у дома, в детската градина или в училище:

  • Как би изглеждала грозната шесторка? Нарисувайте я.
  • Къде е Африка, какви други животни живеят в африканската савана?
  • Кои от тях са хищници и кои – плячка? А от грозната петорка?
  • Какво е хранителна верига? Включете споменати в книгата животни в хранителни вериги.
  • Колко различни видове животни се споменават/са нарисувани в книгата?
  • Подредете ги по големина.
  • На една от илюстрациите животните хвърлят дълги сенки. Какво е сянката? Кога се появява? (Можете да запознаете по-малките деца с идеята за сянката с помощта на „Черният заек“)
  • Измислете мелодия към думите на грозната петорка.

Преводът на Мария Донева е изключително симпатичен и използваните от нея думи могат да бъдат използвани за обогатяване на речника на децата. Например:

  • събирателни съществителни – при формирането на грозната петорка животните използват думи като отбор, клуб, банда.

Какви други събирателни можете да се сетите? С какви думи се описват групите от различни животни (ято, стадо, пасаж, глутница, рояк, котило и т.н.)

  • открийте думите, които използва Джулия Доналдсън, за да опише грозотата на всяко от животните и помислете за техни синоними

Илюстрациите на Аксел Шефлър са забавни, с любопитни подробности, а израженията на животните заслужават специално внимание. Техните реакции са удобен повод за дискусии какво са емоциите, какви емоции изпитваме най-често, как реагираме на грозотата.

„Грозната петорка“ е поредната картинна книга с чудесни стихове, забавни илюстрации, важни послания и много възможности за ангажиране на децата с полезни и занимателни дейности. Изданието е с твърди корици  и отлична полиграфия, което го прави достоен кандидат за всяка детска библиотека.

Вземете книгата с код DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.