Първата спирка на пътуващото сандъче на „Детски книги“

За първи път тази година фондация „Детски книги“, организатор на Наградата за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно“, се присъедини към идеята на Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА) и подготви пътуващо сандъче с част от номинираните заглавия в „Бисерче вълшебно 2014“. Целта е сандъчето да пътува до детски библиотеки из цялата страна, като дава възможност на малките читатели да заемат книгите от него в рамките на тримесечния му престой в тяхната библиотека. Инициативата среща огромен интерес и от ББИА съобщават, че само за 2 дни са получени 25 заявки от училищни, читалищни, общински и регионални библиотеки. Първата спирка на нашето пътуващо сандъче е с. Труд, а Светла Божилова (библиотекар в  НЧ „Светлина – 1929 г.“, с. Труд и координатор на Центъра за работа с доброволци) с удоволствие откликна на молбата ни да разкаже за посрещането му от децата в селото.

„На 13-ти октомври 2014 г. дворът на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в с. Труд се превърна в есенна библиотека. Топлото слънце и красивите багри на природата ни поканиха да поседнем на тревата и да почетем с учениците. Предвиденото представяне на пътуващото сандъче с книжки в 13:30 часа беше за 1-ви клас, но на двора ни посрещнаха и децата от вторите и третите класове с госпожа Цветеслава Георгиева, които също пожелаха да се включат.

Децата насядаха и жадно заслушаха откъси от книгите. Първо започнаха да четат най-палавите момчета и така всички се успокоиха в очакване да чуят произшествието на „Малките магьосници от 0-III“ на авторката Диляна Крусева. Продължихме с „Борковите патила“ на Галина Малина, а след това с „Приказки от оная гора“ на Мая Далгъчева. После разгледахме и другите книжки от сандъчето, които могат да се вземат от библиотеката за домашен прочит.

Появиха се и първокласниците, които заеха местата си в кръгчето на тревата. Развълнувани и малко шумни, всеки бързаше да се докосне до новите пъстри книжки, някои с познати герои, а други с непознати. Децата се заслушаха в интересните истории за „Дора и нейната книжка за добри обноски“ и лесно намираха отговорите на зададените въпроси. Чуха още малки откъси от „Дракончето Поли“ на Екатерина Йосифова и „Миличко мое тефтерче“ на Весела Фламбурари.

Към групата на децата от първи клас постепенно се присъединиха и по-големи ученици. Децата приеха четенето като забавление и се наслаждаваха на прекрасните илюстрации. След училище нетърпеливите деца пристигнаха с родителите си, за да си вземат книжки от пътуващото сандъче. Очакват ни още много нови срещи!“

Вижте и галерията със снимки от срещата на вълшебното книжно сандъче и децата от с. Труд.