„Нощ в библиотеката” в с. Труд

След като Светла Божилова (библиотекар в  НЧ „Светлина – 1929 г.“, с. Труд и координатор на Центъра за работа с доброволци) ни разказа за протичането на кампанията «Чети с мен» в селото, сега тя реши да ни запознае и с още една интересна инициатива за насърчаване на четенето и посещенията в библиотеката на читалището. Ние от «Детски книги» вярваме, че е важно успешните практики и добрите примери да се споделят, защото те имат силата да вдъхновяват. Предлагаме ви да прочетете нейния разказ за една вълнуваща нощ в библиотеката на българско читалище.

През 2014 г. библиотеката при НЧ „Светлина – 1929 г.“ в с. Труд за първи път осъществява инициативата „Нощ в библиотеката“, която е посветена на Русия и руската култура. Примерът е почерпен от опита на немските библиотеки и от лекцията на Уте Хахман в Гьоте институт в София. В инициативата участват 16 деца на възраст от 7 до 18 години, но желаещите са много повече. Начинанието става възможно благодарение на съвместните усилия на местната власт, училището, църквата и читалището в село Труд*. ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ откликва с помощ от страна на преподавателите: Любов Янкова – преподавател по руски език, Екатерина Тошева – богослов и преподавател по религия, Маргита Гушева – психолог и Цветеслава Георгиева – начален учител.

В 20.00 часа на 30 април 2014 г. нетърпеливите гости са посрещнати гостоприемно от Светла Божилова – библиотекарка и домакиня на събитието. Нейно дело е пъстроцветна изложба от руски книжки, матрьошки и други предмети от Русия. Почетно място е отредено на оригиналния руски самовар, който създава чувство за топлина и уют.

Кметът на селото открива вечерта, пожелавайки на децата приятно прекарване и изразявайки надеждата, че тази нощ ще ги накара да заобичат още повече читалището и да го почувстват като свой дом. След представяне на участниците историкът Иванка Золова изнася на децата беседа и презентация за Русия.

На децата бяха показани книги на руски език, а Дария и Йоанна Тошеви представиха красиви руски носии. Богословът Екатерина Тошева запозна присъстващите с участието на български духовници в разпространението на Православието в Русия и двупосочните връзки между двата народа в областта на вярата и духовната култура.

По време на вечерята децата с любопитство очакват следващите занимания. Търпението им е възнаградено от увлекателния разказ на Любов Янкова за руските традиции, чай, празници и порядки. Особено силен интерес и въпроси предизвиква оригинална руска матрьошка, която тя пази от 40 години. Всички деца искат да се докоснат до удивителния сувенир и се надпреварват да дават предположения за броя на скритите матрьошки. Госпожа Янкова пренася всички във времето на Пушкин и неговата поезия, а нейни пораснали ученици рецитират негови стихове. Настъпва и времето за големия самовар, в който се подгрява вода за чая. Децата виждат как се приготвя оригинален руски чай и всеки присъстващ получава по чаша от ароматната напитка. Вечерта продължава с рисуване на матрьошки с акварелна техника и скоро изпод детските ръце грейват пъстри шарени играчки. Уморени, но весели, децата скачат в спалните чували и гледат филма „Анастасия“. Накрая всички запиват с музиката на „Любэ“ и Н. Разторгуев.

За несъмнения успех на инициативата говорят въпросите на децата, които след закуската живо се интересуват кога ще се повтори нощта на библиотеката. Вълнуващата вечер е запечатана в снимки от Валя Арабаджиева, малка част от които можете да видите тук.

Кметът  Николай Копринков осигурява шалтета за децата, ЕТ „Благой Кирков“ – кетъринг, свещеник Кирил Тошев от православен храм „Света Троица“ – закуска, а медицинско лице следи за здравето на децата. 

Ако сте библиотекар, учител, доброволец или родител, ангажиран с насърчаване на четенето сред децата, ще се радваме да споделите с нас личния си опит за интересни инициативи, в които сте участвали или участвате. Пишете ни на и-мейл igra@detskiknigi.com.