Назад във времето с „Борковите патила“

Книжката „Борковите патила“ – дебютна творба на авторката Галина Малина – разказва за патилата на Борко на село през ваканцията. Малкото момче е готово да изследва света и да твори безброй пакости – вероятно присъщи на всички малчугани. Да скочи в реката надолу с главата, да счупи яйцата на кокошките и да се катери по клоните на някое дърво, докато изследва света – тези и още пакости прави младият герой Борко.

Сестра му Галка обаче не остава по-назад: макар и по-малка, тя също умее да се забърква в неприятности. За щастие, батко Борко е насреща и ще й даде съвет: да попие от опита на баба Мария, която умее да преде, да върти уханни баници и да готви вкусна бобена чорба.

Покрай пакостите на Борко и Галка читателите научават и за стопанството на дядо и баба, които отглеждат овце, козички и крави. С помощта на нежните илюстрации на Ралица Мануилова ще откриете и овощните градини, и храстите с малини, описани от авторката. Подредбата на селската къща с типичните печки, шарени черги и легла с метални табли също не са убегнали от зоркото око и четката на художничката.

И макар патилата на Борко да изпълват цялото лято с весел смях и сълзи, те трябва да останат в чекмеджето на спомените поне до следващото лято. Защо? Защото героят тръгва на училище и като всеки първолак се учи да чете и пише, да смята колко е едно и едно и да оцветява българския трибагреник в правилните цветове. Ползата от новите знания, които Борко ще натрупа, героят вероятно ще оцени след години, но никога не е излишно човек да получи похвала за своето усърдие!

Книжката е изпълнена с рими, точно както и артистичния псевдоним на авторката – Галина Малина. Вдъхновена от своите детски премеждия на село и от трудолюбивите, почтени хора, писателката разказва с достъпни и кратички слова на децата за едни леко позабравени времена, които голяма част от „гражданчетата“ вероятно никога няма да видят. Освен на картинка и в книжка. Илюстрациите на Ралица Мануилова успешно улавят духа на българското село и разказват без думи за магията на дядовата къща, на бабините гозби и на чудноватите животни, които се срещат на село.

Книжката е номинирана в наградата „Бисерче вълшебно“ 2014 и ако патилата на палавия Борко ви допаднат, можете да гласувате до 30.04.2014 г.!