Цветен празник със съвети от Метличина

В края на Седмицата на детските книги, ще завършим с историята на една млада и съвсем самостоятелна госпожица, която празнува имения се ден именно днес – на Цветница.

Тази особа, тъй фина и нежна, се нарича Метличина, тя е прекрасна малка мишка и е измислена от Весела Фламбурари (който гледа поредицата „Лека нощ, деца!“, със сигурност я познава).

Та, Метличина си води тефтерче, с което споделя всички важни неща от своя живот, изпъстряйки страниците с рецепти, обяснения на някои странни явления и шарени рисунки. Защо? Защото всяка фина мишка трябва да си записва важните мисли, подпомагайки своето Р-А-З-В-И-Т-И-Е.

Малката госпожица, изградила къщичката си в съседство с един доста невъзпитан плъх, всъщност е симпатична къщовница, която знае как да завърти бухти от цветята на акация, да гости приятели с охлюви с ориз или да ти даде добър съвет при ужилване от пчела. Освен това, Метличина може да шие и рокли, за да бъде най-прекрасната на бала, да прави компоти и сладка и… Житна майко! Тя пише стихове и приказки!

„Когато къщичка строиш

И искаш да ти е удобно,

Ти не забравяй да броиш,

За да не правиш всичко пробно…“

Интересните рецепти на Метличина, събрани в книжката „Миличко мое тефтерче!“, гарнирани с миши съвети за билкови мехлеми и рецепта за парфюм, обвити в дъхаво домашно сладко и подправени с щипка любов към съседа Шипко, превръщат специалното тефтерче в наръчник по изискано преобразяване във фина госпожица за всяко момиче. А момчетата? Е, те със сигурност ще научат доста любопитни факти както от живота на дамите на сърцето си, така и за живота на село, за тайната на звездите…

Прочетете и ревютата за „Кралска кръв“ на Юлка„Зелената Жози“ на Станка Пенчева, „Малката Божана в нощта на чудесата“ на Божана Апостолова, „През 9 локви в 10-а“на Виктор Самуилов„Анини приказки“ на Стефан Цанев и „Приключенията на Туфо рижия пират“ от Георги Константинов.

[club]