Дондарион Мрачния и смелите малки магьосници от О-III

dondarion-mrachnia

Кое дете не иска да притежава магически сили, да твори вълшебства, да побеждава зли чудовища? За целта, обаче, трябва първо да завърши училище за магьосници, при това с цели седем степени! Веселка Намръщеното Чудовище, Мишо Меденката и Или-Или Енциклопедията са преминали едва първата степен, но това не им пречи да се забъркат в опасно приключение, което ще подложи на сериозно изпитание наскоро придобитите им умения…

Из вълшебната страна О-III бързо се разнася тревожната новина, че Феята на зъбките е заспала дълбоко и непробудно и няма кой да прибира падналите зъбчета на децата. Може би чаша ободрителен чай от кухнята на госпожица Марципана ще я върне към задълженията й? На пръв поглед – нищо сложно да стигнеш дотам, особено ако честичко си се промъквал скришом за някой и друг бонбон, кифличка или шоколад. Но случайно или не, Веселка, Илияна и Мишо се загубват и попадат не в кухнята, а в Стаята на чудесата. Следва лавина от заплетени опасности и приключения. Ще срещнете добре познати ключови приказни елементи – разгадаване на тайнствен механизъм, жаба-принц, дракон, вълшебни бобчета, лоши и добри магьосници. Междувременно нашите герои разкриват слабите и силните си страни: Мишо Меденката твърде много обича да си похапва, но пък има практичен ум и не се впечатлява лесно от непознати неща; Веселка се съмнява във всичко, но и приземява възторзите на двамата си приятели, а Илияна има необичайно силна памет и помни всяка дума от учебниците по вълшебства. Отношенията между децата са типични за съученици – те се заяждат, спорят, критикуват чуждите недостатъци (обаче трудно признават своите!). Диалозите им са приятно шеговити – Мишо всяка неделя яде „принцеси“ при баба си, тайнствената мъгла прилича на „гъста супа“, а „това, което не виждаш, не може да те нарани“ според ръководството на професор З`Авеян. Друг е въпросът, че следвайки този принцип, той паднал в голяма дупка зад врата, на която пишело „ Голяма дупка – не отваряй вратата!“.

В това първо произшествие от поредицата „Малките магьосници от О-III” има много препратки към известни приказни романи, поднесени с намигване и хумор. Вероятно биха били забавни за учениците с по-богат читателски опит, но все пак допускам, че книгата ще бъде по-интересна за начинаещи читатели от първите класове.

Ако им хареса, през пролетта на 2014г. ще имат възможност да гласуват за нея в конкурса за наградата „Бисерче вълшебно“.

Милена Златарова