Мая фон Фогел, която създаде щурата Ема

Немската авторка Мая фон Фогел е позната на българските читатели с поредицата книги за щурата Ема. Водени от любопитство що за човек е авторът на винаги катастрофалните случки с тийн-героинята, потърсихме повече информация за нея.

Мая фон Фогел е родена през 1973 г. и израства в Емсланд като най-голямата от 3 сестри. Следва немски и френски, живее една година в Париж, а от 1999 до 2002 г. работи като редактор в мюнхенско детско издателство. Сега Мая фон Фогел живее в Гьотинген и работи като писателка и преводачка от френски. Освен за собственото си творчество, тя е неколкократно награждавана и за преводите си от френски.

В различни интервюта фон Фогел признава, че като дете е обичала да чете много. Сред предпочитаните от нея автори са Астрид Линдгрен и Инид Блайтън, а сред любимите й книги са „Момо” и „Приказка без край“ на Михаел Енде, както и „Братята с лъвски сърца”. Като възрастна обича да чете криминални романи и трилъри.

Първата й детска книга с картинки („Mein allerschönster Tag“) е публикувана, когато е на 29 години. Първият й роман за младежи, „Herzensbrecher zum Verlieben“, е публикуван година по-късно. Освен на поредицата за Ема, Мая фон Фогел е автор на множество книжки за четене на глас на най-малките, първи книжки за начинаещи читатели от серията Bildermaus, детски и юношески книги („Mein neues Leben und ich“, крими романа “Nachtsplitter”). Много популярна сред немските читатели е детективската й поредица „Die drei !!!” („Трите !!!”), която е момичешки вариант на крими поредицата с главни герои момчета-детективи Der Drei Fragezeichen (“Трите въпросителни”).

Популярността на Мая фон Фогел сред децата се дължи на умението й да улучва теми, близки до интересите им, да ги разказва увлекателно, с чувство за хумор и разбиране за терзанията на подрастващите, които често изглежат маловажни и пренебрежими за възрастните.

Ето няколко интересни факта за Мая и писателските й навици:

  • Винаги е обичала да чете и си измисляла собствени истории.
  • Най-добре пише сутрин на свежа глава.
  • Най-добрите идеи й хрумват при дълги пътувания с влак, докато слуша музика.
  • Обикновено пише в кабинета си у дома, но когато вкъщи е прекалено шумно, пише навън.
  • Ужасно много обича сладки неща, най-вече желирани мечета и шоколади.
  • Когато става дума за спорт е по-скоро мързелива.
В свое интервю за Erika Klopp Verlag Мая споделя, че всеки от нейните персонажи е силен характер и има нещо общо с нея самата – също като Ема авторката мрази понеделниците и математиката. В училище сред любимите й предмети са немският език и изкуствата, като единственото омразно упражнение е диктовката. И днес авторката води война с правописа, но за щастие има речници за проверка 🙂

Други книги за Ема: “Всички обичат Ема”, “Ема и първата целувка”, “Ема – за щяло и нещяло”, “Побъркани на тема Ема”, “Ема иска да знае”, “Ема е щастлива”, “Ема на седмото небе”, „Влюбен в Ема“, „Ема лети“.

Книгите за Ема се издават на български език с подкрепата на програма „Творческа Европа“ на ЕС.

Информацията подбра: Лора Филипова