Всички обичат Ема

Дъщерите – тейнейджърки могат да бъдат ужас за родителите си. Често обаче те са истинска напаст и за самите себе си: създават си излишни главоболия, вечно се бунтуват и трудно намират място в света на възрастните. Е, не всички млади дами отговарят на изброените характеристики, но Ема (героиня на Мая фон Фогел в книгата „Всички обичат Ема“, изд. „Ергон“) е тъкмо такава тийнейджърка.

Животът й изглежда сравнително розов: лятната ваканция наближава, супер готиният Бастиан я кани на среща, а почивката на палатки с Руди (баща й) и с брата-близнак Тим обещава да е много забавна.

Понеделниците имат едно особено свойство – да се развалят съвсем неочаквано и да скапват живота ти до безобразие. Такъв е и въпросният понеделник, в който лятната ваканция на Ема започва. Родителите й се скарват жестоко, Руди се изнася при някаква си Карола в Дедерщат, а децата остават само с майка си в къщата на село. Срещата с Бастиан също се проваля, а за капак на всичко се оказва, че приятелката на мама – Геза – и досадната й дъщеря Мона Враната ще се нанесат при семейството на Ема като на О-Б-Щ-Е-Ж-И-Т-И-Е!!! Смятате, че нещата не могат да бъдат по-лоши? Помислете пак…

Съжителството с чужди хора, които се хранят, обличат и изповядват коренно различни ценности от твоите може да е както поучително и забавно, така и много досадно. Всичко зависи от гледната точка и докато братът Тим искрено се забавлява с Мона, Ема се опитва да прави всякакви подли номерца на двете гостенки, за да ги подтикне да се изнесат. Кавгите стават често срещано явление в къщата, докато Ема не си признава, че тя е основният причинител на проблеми. След това не й остава нищо друго, освен да си събере багажа и да поеме към Дедерщат и онази Карола, приютила любимия баща Руди. Как ще завърши всичко и дали заплетената история може да бъде разплетена, ще ви разкаже Мая фон Фогел!

Преживелиците на Мая са типични за всяка по-буйна тийнейджърка. Трудно е да си уверен в себе си, когато хормоните ти бушуват, а дори любимите ти хора се държат като врагове (поне според тийн-представите). Авторката умело засяга темата за порастването, изграждайки образа на непокорната Ема. С нейна помощ читателите могат да открият подкрепа в трудните пубертетски години и да натрупат увереност в собствените си сили и способности, дори и когато преминават през тежките проблеми на разделените родители.

Честно да си кажа, историята за Ема ме привлече като магнит и ми напомни за някои от моите собствени проблеми, с които трябваше да се боря като млад пубертет. Хареса ми начинът на представяне на проблемните ситуации, в които на моменти изпадаме, както и решенията им, закодирани в забавния текст на Мая фон Фогел. Книгата „Всички обичат Ема“ (изд. „Ергон“) безспорно е чудесен подарък за всяка млада дама – независимо дали свита или буйна, а още по-добрата новина ще ви издам сега: тя е част от поредица, разказваща за още от преживяванията на забавната, сладка и буйна Ема!

Книгата е част от кампанията „Северно лято“.

Автор: Вал Стоева