Ема за щяло и нещяло

„Ема за щяло и нещяло” (изд. Ергон) е поредната книга от забавната момичешка поредица за чаровната, щура и избухлива Ема. Тя отново се заплита в какви ли не ситуации с най-добрата си приятелка Леа, гаджето си Бастиан и приятелката си Мона.

Леа се влюбва в Тим (Еминия брат-близнак), а Ема го смята за отвратително и отношенията им се влошават. Какво по-лошо от бивша най-добра приятелка, която знае всичките ти тайни? На любовния фронт нещата се люшкат между сладостта на първата целувка с Бастиан и преднамерено безразличното му отношение в училище. За капак група по-големи момчета в училище тормозят Мона и Ема опитва да я защити.

Немската авторка Мая фон Фогел умело засяга въпроси близки до всяка кипяща от енергия и неконтролируеми чувства тийнейджърка. Кои са те? На първо място любовта и приятелството, разбира се. Заедно с Ема читателките ще могат да се убедят, че е най-добре да преценяват хората по постъпките им и че понякога зад външната грубост и непукизъм може да се крие приятна личност.

Поредицата за щурата Ема ме спечели с прямото и актуално писане на авторката, която обсъжда реални тийнейджърски проблеми с разбиране, добронамереност и доза свеж хумор. Всички например сме изпитвали на собствен гръб натиска на групата и нуждата да приемем груповото мнение, за да не изпаднем в изолация. С това ще се сблъскат и Бастиан, и Ема, и новият й познат.

Премеждията на своенравната Ема помагат на подрастващите читатели да видят живота си от друг ъгъл, да осъзнаят, че проблемите им не са уникални, нито пък неразрешими. Много от днешните деца срещат объркана ситуация в семейството – каращи се, разделени или разведени родители. Родителите на Ема също са разделени и баща й живее в общежитие. На нашата героиня никак не й е лесно, но колко важни са семейните корени Ема ще разбере когато с Мона започват разследване, за да открият баща й.

Как се справя Ема с всички тези заплетени ситуации и силни емоции забавно и увлекателно разказва Мая фон Фогел. А ако сте убедени, че вашите проблеми са най-големите, след прочита едва ли ще мислите така.

Книгата е част от кампанията „Северно лято“. Ревюта на още книги от поредицата: „Всички обичат Ема”„Ема иска да знае”, „Влюбен в Ема“.

Автор: Лора Филипова