Лесно ли е да си „Влюбен в Ема”?

Вече сме ви разказвали за Ема, героинята на немската писателка Мая фон Фогел, която винаги успява да се забърка в някаква каша и не се слави с търпение. „Влюбен в Ема” (изд. Ергон) е поредната книга за същата тази Ема и, както личи от заглавието, този път кашата е любовна. Семейството й е станало още по-голямо и шарено. Освен големия брат Клаус и близнака Тим, Ема вече има и по-малка сестричка Лили. Родителите й са разделени, а майка й Лиа има нов приятел, Томас.

Лятната ваканция е в разгара си, а Ема се бори със скуката. Приятелите й са или заминали, или заети. Когато баба й печели почивка на морето, не е изненада, че Ема радост се съгласява да я придружи. Почти веднага след пристигането на момичето и бабата в луксозния хотел във Ватенбюл, Ема среща Феликс (руса коса, чип нос, много лунички). Скоро й става ясно, че е влюбена в него, но дали такива са чувствата и на Феликс? Наистина, той я кани първо на сладолед, а после на пикник до стария фар, но и двата пъти си тръгва внезапно под очевидно лъжлив предлог.

След преживяното предишно любовно разочарование, Ема е по-предпазлива. Търпението и спокойната преценка обаче не са силните страни на нашата героиня, което отново я забърква в какви ли не щуротии. Ситуацията става катастрофална, когато цялото семейство плюс бащата на Ема, Руди, и новата му приятелка, австралийската студентка Мелинда, се присъединяват към почивката.

Както е известно, на любовта са подвластни всички възрасти и Мая фон Фогел забърква класически сюжет с няколко двойки (Лиа и Томас, Руди и Мелинда, Клаус и приятелката му Надин) и множество недоразумения. Не се заблуждавайте, че собствените любовни вълнения на Ема я правят по-толерантна към чуждата любов. Ревността й към Томас и Мелинда е съвсем искрена и детинска, с което предизвиква читателските усмивки.

„Влюбен в Ема” е посветена на любимата за подрастващите тема – любовта. Всеки тийнейджър ще разпознае признаците на влюбеност, които Ема изпитва, както и люшкането й между приливите на въодушевление и вяра, че чувствата й са споделени, и унинието, съмненията и ревността. Голямото семейство на Ема дава повод за много комични ситуации, които правят четенето леко и забавно. Съвсем предсказуемо в края на книгата всички любовни истории се разплитат задоволително. Все пак всички имаме нужда от хепиенд, нали? Пък било то и само на книга.

Книгата е част от кампания “Северно лято” на Detskiknigi.com и изд. “Ергон” и е издадена на български език с подкрепата на програма “Творческа Европа” на Европейския съюз.

Други книги от кампанията: „Целувката”, „Теса“, „Заедно завинаги, амин“, „Лео и Май“, „Стъклените деца“. Още книги за Ема: „Всички обичат Ема“, „Ема иска да знае“ и „Ема за щяло и нещяло“.

Автор: Лора Филипова