Да четем и готвим с Финдъс и Петсън

Историите за немирното котараче Финдъс и неговият стопанин Петсън са сред най-любимите у дома. Финдъс е неповторимо симпатичен герой, чието отношение към живота напълно копира това на 4-5-6-годишните деца, отношение, за което ние възрастните страшно им завиждаме. Като например гениално простата идея на котарачето да си засади кюфте вместо картофи, защото кой би искал да сложи картоф в земята и да чака няколко месеца, за да получи от 5 до 10 картофа!

Няма да крия, че при многократното четене на историите за Петсън и Финдъс неведнъж съм се питала как ли се правят въпросните кюфтенца, коледните курабийки или пък прословутата палачинкова торта за рождения ден на котарака, на която е посветена цяла книга от поредицата. „Да готвим с Финдъс и Петсън“ (изд. Фют) дава отговор точно на такива въпроси. Книжката е написана и илюстрирана от Свен Норквист, а вкусотиите са забъркани по оригиналните рецепти на Кристин Самуелсон.

Рецептите в книгата са сполучливо разделени на четирите сезона според храните, които обичайно се ядат по това време. В началото на всеки раздел Свен Норквист припомня на читателите кратки откъси от оригиналните истории за Петсън и Финдъс, с които да създаде подходящото настроение за подвизи в кухнята.

Всяка рецепта е подробно описана, с лесни за следване стъпки. Въпреки моя скептицизъм към практическото изпълнение на рецептите се оказа, че не е необходимо да си набавям трудно откриваеми или екзотични продукти и подправки. Макар употребата на сметана и сладко от боровинки да е силно застъпено и в солени и в сладките ястия, приготвянето им не изисква специални кулинарни умения. Импровизираната готварска книга на Петсън и Финдъс предлага идеи за вкусно хапване за всякакви вкусове – от супи, през свински ребърца и риба на огън до пай с боровинки, джинджифилови курабийки и кисел от плодове.

„Да готвим с Финдъс и Петсън“ е превъзходен инструмент да ангажирате своите малки Финдъсовци първо в четенето, после и в готвенето. И в двата случая ще прекарате незабравими минути на общуване и забавление с децата. Относно четенето ви препоръчвам да се запознаете (или да си припомните) оригиналните истории за двамата герои, а за готвенето ви препоръчвам да последвате съветите на самия Финдъс от началото на книгата:

„Можеш да запишеш в книгата какво ще правиш ти и какво ще правя аз, когато готвим заедно, за да не се порежа или изгоря – предложи Финдъс. – И имай предвид, че не обичам острите миризми и скучните задачи.“

Вероятно и вашите деца ще решат, че беленето на лук е досадна скукотевица, но пък да се научиш да белиш картоф на една-единствена дълга лента си е впечатляващо умение. Ако преодолеете първоначалната си неохота да възложите на малчугание задачи като чупене и бъркане на яйца, рендосване на картофи и моркови или рязане на зеленчуци, ще установите, че ентусиазмът им да готвят компенсира непохватността.

У дома вече изпробвахме кюфтенцата (феноменално вкусни!), а през уикенда са на ред джинджифиловите курабийки. Не ми остава нищо друго освен да се съглася с думите на Петсън:

„Да готвиш с помощник винаги е по-весело.“

Вижте и „Как Финдъс се загуби, когато беше малък“, „Палачинковата торта за рождения ден на Финдъс“, „Как Финдъс пропъди петела Карузо“, “Как Петсън и Финдъс посрещнаха Коледа”, “Финдъс се изнася от къщата на Петсън”, “Как Финдъс оправи неразбориите в градината”, “Как Петсън и Финдъс изплашиха лисицата”, “Как Финдъс развесели тъжния Петсън”, “Петсън и Финдъс спят на къмпинг в двора”.

Книгата можете да закупите с 10% отстъпка от Ozone.bg, като използвате код DK19.