Изложба „Приказни герои от близо и далеч“ се открива през април

Малкият принц, Неродена мома и Ян Бибиян, Алиса и Шапкаря от Страната на чудесата са малка част от любимите литературни герои на редица поколения, които оживяват в първата самостоятелна изложба на артистичната Велиана Симеонова. Официалното откриване на „Приказни герои от близо и далеч“ е на 17 април (сряда) от 19:00 часа в галерияЛампион“ в Дом на културата Средец (бившия дом „Лиляна Димитрова“ на ул. „Кракра“ 2А). Изложбата може да бъде видяна там в периода 17–29 април, а входът е свободен.

Бутиковата изложба „Приказни герои от близо и далеч“ включва 25 миниатюри, създадени през последните 3 години от хартия с техниката папие маше, избрана за реализация на творбите, за да подчертае тяхната изящност и крехкост. Изработката на всяка от миниатюрите отнема на Велиана между седмица и месец, като появата на бял свят на всяка от тях има собствена, нестандартна история. Сам по себе си и материалът – хартия – е същинско предизвикателство, защото не се поддава лесно на моделиране, своенравен е и се променя с времето.

Някои от приказните герои на Велиана вече са показвани по време на Paper Art Festival и Хендмейд Фест в столицата. Част от експонатите пък са собственост на частни колекционери от България, Франция и Мароко и могат да бъдат видяни единствено по време на изложбата.

На 20 април (събота), Велиана Симеонова, която  е лицето и сърцето на блога за креативни деца и родители „Двама с мама“, ще изнесе и тематичен уъркшоп за деца на възраст от 5 до 15 години. Подорбности за творческата работилница можете да следите във фейсбук страницата на проекта: Приказни герои от близо и далеч.

Велиана е част и от творческа група Creatives Sofia, участвала е в редица колективни изложби у нас и е водила разнообразни творчески работилници за деца. „Приказни герои от близо и далеч“ е първата й самостоятелна изложба.