За първи път oбявяват най-заеманите илюстратори от обществените библиотеки в Обединеното кралство

Данните, оповестени от Public Lending Right (PLR), показват 50-те най-заемани илюстратори от обществените библиотеки в Обединеното кралство за 2015/2016 г. Списъкът включва любимци на децата в предучилищна възраст като Куентин Блейк и Шърли Хюз, както и настоящата носителка на приза „Детски лауреат“ Лорън Чайлд. Книгите, илюстрирани от тримата най-търсени творци – Тони Рос, Ник Шарат и Аксел Шефлър – имат повече от милион заемания.

Споделяйки радостта си от факта, че е най-заеманият илюстратор, Тони Рос коментира:

Уау! Това е страхотно, но бих казал, че са ми помогнали фантастични автори като Джийн Уилис, Дейвид Уолямс и Франческа Саймън. Благодаря ви, читатели на библиотеките! Аз съм изненадан, горд и поласкан!“

 

Чудесно е, че успехът на илюстраторите се отбелязва в тази класация на PLR”, заяви Детският лауреат Лорън ЧайлдИлюстраторите са толкова важни в цялостното удоволствие от четенето на книги, а библиотеките имат ключова роля за достигането на книгите до всички деца. Признанието от PLR за работата на илюстраторите е добре дошло и представлява много важна стъпка в подчертаването на уникалния принос на илюстратора за успеха на книгата.“

 

Публикуването на списъка на PLR за най-заеманите илюстратори бе приветствано и от Сара Макинтайър от Pictures Mean Business („Илюстрациите не са шега“):

„Парите, получени от PLR, са действително средство за оцеляване за толкова много илюстратори, които се трудят неуморно, но много от творците, които разказват истории чрез своите рисунки в книгите, срещат трудност да се превърнат в име в професионалните среди. Изключително се радвам да науча, че екипът на PLR е съставил списък на 50-те най-заемани илюстратори от обществените библиотеки в Обединеното кралство! Надявам се, че в близко бъдеще издателите ще осъвременят своите бази данни и хората ще могат да намерят информация за илюстраторите също толкова лесно, колкото и за писателите“.

В списъка на най-заеманите илюстратори се забелязват имената на: Куентин Блейк (5-то място), Лиз Пишон (9-о място), Дейвид Робъртс (10-о мято), Дейвид Маккий (14-то място), Лорън Чайлд (16-то място), Дейвид Мелинг (18-о място), Емма Чичестър Кларк (20-о място), Роджър Харгрийвс (23-то място), Оливър Джефърс (31-во място), Дав Пилки (34-о място), Доктор Сюс (38-мо място), Шърли Хюз (43-то място), Крис Ридъл (45-то място), Ерик Карл (47-мо място). 

PLR се управлява от British Library (националната библиотека на Обединеното кралство) и дава на авторите законовото право да получават плащания от държавата всеки път, когато техни книги биват заемани през обществената библиотечна система. През февруари 2017 г. PLR разпределя сумата от 6 милиона паунда между 22,202 автори при съотношение от 7,82 пенса за всяка заета книга. За да получават тази субсидия авторите (писатели, илюстратори, фотографи, редактори, преводачи, разказвачи, продуценти, и т.н.) трябва да бъдат регистрирани в PLR. За целта те могат да кандидатстват през офиса на PLR в Обединеното кралство.

 Превод: Владимир Аргиров