Аксел Шефлър, който нарисува чудовището, в което децата се влюбиха

Вече ви разказахме за Джулия Доналдсън, единия от творците, който стои зад създаването на „Грузулак“. Успехът на историята за малкото храбро мишле и страховитото чудовище вероятно нямаше да е толкова голям, ако илюстраторът Аксел Шефлър не беше въвлечен в проекта. За нас е удоволствие в рамките на „Седмици на европейските разказвачи: Великобритания“ да ви разкажем за него.

Аксел Шефлър е роден в Хамбург, Германия, през 1957 година. Като дете не обмисля кариерата на илюстратор докато не печели лилава плюшена крава на конкурс за рисунка. На 25-годишна възраст се мести да живее в Англия и завършва Bath Academy of Art. След това работи в рекламния и издателски сектор. Илюстрира книги на детски автори от Великобритания, Германия и Холандия.

Най-голяма известност му носи съвместната работа с Джулия Доналдсън. Аксел вече е илюстрирал 1-2 детски книжки когато му предлагат да работи по „A squash and a Squeeze” на Доналдсън. Няколко илюстратори вече са отказали да се ангажират, но Шефлър се съгласява. Двамата с авторката се срещат едва на премиерата на книгата.

Световната слава идва с илюстрациите към друга книга на Джулия – „Грузулак“. В интервю за The Observer Шефлър споделя, че е черпил вдъхновение от историческите илюстрации на чудовища. „Вече имах в главата си представа за чудовището докато разглеждах книги със средновековни илюстрации. Все ми се привиждаха рогати зверове. Смятам, че тази представа за чудовище е доста стара.”  В първоначалните му скици героите носят дрехи типични за немските приказки. Например, мишлето има баварска шапка и кожени панталони. Грузлака пък е по-плашещ (с по-големи нокти и зъби), но по желание на издателя в последствие илюстраторът го прави по-дружелюбен. Когато сега показва тези първи скици на деца, те ги предпочитат пред окончателните, които всички познаваме.

Тандемът Доналдсън-Шефлър създава 15 детски книги, сред които The Gruffalo’s Child, The Snail and the Whale, Room on the Broom.  В действителност двамата работят без да се виждат много-много – Аксел живее в Лондон, а Джулия в Глазгоу (от лятото на 2014 се мести в Южна Англия). Обикновено илюстраторът се ръководи от римите на авторката. Ако нарисува героя различен от нейните представи, но без противоречие с текста, илюстрацията обикновено бива приета.

Шефлър се изявява и като автор и илюстратор на собствени книги. Негово дело е поредицата за деца до 5-годишна възраст „Pip and Posy“, която разказва за зайчето Пип и приятелката му мишката Поузи. През 2006 година на Аксел Шефлър е възложен дизайна на коледните картички на тогавашния британски финансов министър Гордън Браун. През 2012 година пък всичките 7 коледни марки на британската Кралската поща са по негов проект.

Аксел живее в Лондон с партньорката си и малката им дъщеря. Работи в таванско студио с изглед към спокойна градина с орехово дърво и семейство лисици. Обича да се разхожда, да готви и да чете.