Капитан Гащи и говорещите тоалетни чинии

За Капитан Гащи чух от талантливата писателка Юлия Спиридонова – Юлка. Тя разказваше как „разчита“ децата покрай нея с щурите истории за повелителя на ластичните гащи и за неговите създатели – Джордж Биърд и Харолд Хътчинс.

Джордж и Харолд са много готини хлапета. В зависимост от това кого ще попитате, можете да чуете за тях, че „развалят дисциплината и имат проблеми с общуването“ (това го твърдят учителите) или че са прекрасни хлапета (родителите).

Истината е, че двамата са супер-хипер-мега щури и изобретателни. Мразят скуката и гледат да си правят живота весел, а това обикновено не съвпада с вижданията на директора. По време на едно такова забавление, двамата хлапаци поръчват хипнотизиращ пръстен и успяват да оплескат нещата доста яко! Директорът е превърнат в супергерой – Капитан Гащи, опитващ се да спаси света, тичайки насам-натам по бельо. Процесът обаче е необратим и всеки път, в който г-н Круп (директорът) чуе изщракване с пръсти, той мигом ТРА-ЛА-ЛААА се превръща в Капитан Гащи. 

Това е предисторията, а книгата, с която ще ви запозная днес, е „Капитан Гащи и атаката на говорещите тоалетни чинии“. Както обикновено, Джордж и Харолд успяват да омажат нещата зловещо, проваляйки втория годишен фестивал на младите изобретатели (сещате ли се кой е съсипал първото издание, а?).

Летящи остатъци от храна, полудели машини за пинг-понг и мастилени локви изпръскват салона, а Харолд и Джордж си стоят тихо в стаята за наказания, съчинявайки поредния щур комикс за нападащи тоалетни чинии. Мислите ли, че им се разминава поредната пакост? Ами! Мелвин Мазнев ги предава на директора, но междувременно двете хлапета са включили на турбо скорост бившата копирна машина ФАТСИ 2000, която превръща двуизмерните рисунки в триизмерни чудовища! Дворът на училището е наводнен с гладни тоалетни чинии, учителите биват изядени един по един, а светът върви към разрушение. Единствената възможност за спасение е… Капитан Гащи!

Джаста-праста, летящи ластици и супер-турбо-злобна тоалетна чиния ще се сблъскат в епична битка с най-смелия супергерой на планетата, изобретен от Джордж и Харолд. Екшънът е пълен, а за допълнителен купон можете да изпробвате и евтиния хитър трик за анимация на момчетата – прелисторама. Комиксовият стил на книгата я прави лесна за четене и от по-неуверени читатели, а щурите сцени и жаргонния език ще се харесат на онези малчугани, които смятат, че книгите са остарели и скучни.

 Автор: Вал Стоева