Лорън Чайлд е новият Детски лауреат на Великобритания

На церемония в Хъл – британския Град на културата 2017 – писателката и илюстраторка Лорън Чайлд бе обявена за новия Детски лауреат, съобщи на сайта си организацията за насърчаване на четенето Booktrust, която администрира инциативата. Чайлд получи специално изработен сребърен медал „Waterstones Children’s Laureate“ от досегашния лауреат Крис Ридъл. Тя ще заема поста до юни 2019 година.

Лорън Чайлд е автор и илюстратор на картинните книги за „Чарли и Лола“ и „Кларис Бийн“, а на българските читатели е позната с романа си за момичето детектив Руби Редфорт „Погледни ме в очите“. Чайлд е носител на престижния медал за илюстрация „Кейт Грийнауей“ през 2000 г. Тя е страстен защитник на нуждата от визуална грамотност и важността на качествените картинни книги за деца. През 2008 г. стартира кампанията  „My life is a story“ на UNESCO по Програмата за образование на деца в нужда и същата година е обявена за Творец за мир на UNESCO.

По повод новата й роля през следващите 2 години Лорън Чайлд споделя:

„Искам да вдъхновя децата да повярват в собствения си творчески потенциал, да създадат собствени истории и рисунки и да запаля в тях искрата на четенето за удоволствие. В този все по-забързан свят децата имат нужда от повече свобода да мечтаят и фантазират; да четат, рисуват и разказват истории за удоволствие без да бъдат оценявани и органичавани.“

 

Детският лауреат на Великобритания се избира на всеки 2 години с цел да се отпразнува и отбележи важния принос на детската литература за културния живот. Сред лауреатите досега са били Куентин Блейк, Майкъл Морпурго, Джаклин Уилсън и Джулия Доналдсън.