7 начина да подкрепим илюстраторите на книги

Писателката и илюстратор Сара Макинтайър* е изключително горда с британските илюстратори и начинът, по който техните рисунки разказват истории. За да привлече вниманието към илюстрациите в детските книги и техните автори, през 2015 г. тя стартира кампанията #PicturesMeanBusiness, с която призовава хората да отдадат дължимото на работата на илюстраторите в своите отзиви, на кориците на книги, в данните от книготърговците, както и при споделянето на картинки в социалните мрежи.

В статия за британската организация за насърчаване на четенето BookTrust Макинтайър разказва за 7 от начините, по които читателите могат да подрепят илюстраторите.

Като млад илюстратор забелязах, че хората, които обичат илюстрованите книги, понякога развиват лош навик. Забравят, че зад всяка картинка в книга, стои човек, който я е нарисувал.

Читателите пишат възторжени отзиви в личните си блогове, пълнят ги с изображения от картинни книги и след това забравят да споменат името на илюстратора.

Писатели публикуват в социалните мрежи илюстрации от своите книги и феновете ги заливат с комплименти за рисунките, сякаш писателите са ги направили сами.

Илюстровани книги се номинират за награди, но се споменава само името на писателя.

Веднъж една учителка гордо публикува снимка в социалните мрежи на бюлетин, който тя и нейните ученици бяха направили. В него присъстваше Суперкид, картинна книга, която създадох заедно с Клер Фрийдман. Всяко от децата беше нарисувало своя версия на главния герой, който аз съм измислила, и бяха направили своя версия на корицата, чието измисляне и нарисуване ми отне цяла седмица. Но учителката беше включила само името на Клер в бюлетина, а моето беше пропуснато…

„ЗАЩО?“, зачудих се аз.

Нямаше да го мисля много-много, ако беше само въпрос на его. Тези неща се случват постоянно. Но си помислих: „Хей, чакай малко! При изучаването на тази книга, децата пропускат да научат нещо важно“.

Илюстрациите са вдъхновяващи

Учителите искат писателите да вдъхновяват децата, но картинките могат да ги вдъхновят толкова, колкото разказа, ако не и повече.

Не всички деца ще се развълнуват и ще се изпълнят с идеи, ако сложиш пред тях празен лист хартия и им кажеш да напишат нещо. Ако обаче нарисуват някой герой (или го ушият, или му направят скулптура), мигновено се създава връзка.

Забелязала съм, че децата приемат рисуването много по-сериозно, когато възрастните също рисуват. Те виждат, че това не е просто детска занимавка, а нещо, в което си заслужава да инвестираш време. Ако родителите и учителите представят подобаващо илюстраторите на децата, те може да осъзнаят, че рисуването е нещо, което големите хора работят и това може да ги вдъхнови.

Децата, които обичат книги с картинки, четат МНОГО такива. За няколко часа изчитат книжката и са жадни за още. Как тогава да направим така, че книгите с илюстрации да продължат да се появяват – и то не просто илюстровани, а ДОБРЕ илюстровани?

Tрябва да подкрепяме илюстраторите

Как можем да помогнем? Има много начини, но ето 7 от тях:

1. Споменавайте имената на илюстраторите

Илюстраторите обикновено работят като писателите, т.е. работят от книга на книга, от картинка на картинка и много малко от тях получават редовна заплата. Така че те трябва да изградят професионална репутация, за да получават повече работа, а репутацията обикновено се основава на името им.

2. Обсъждайте илюстрациите

Oсобено в картинните книги. Картинките могат да разкажат толкова, колкото и самият текст, понякога дори повече. Забелязвам, че в много от отзивите за картинни книги, писателят обира лаврите. Само в края на отзива се добавя изречение (обикновено едно и също всеки път): „Шарените и пъстри картинки допълват текста чудесно.“

Опитайте да измислите други неща, които да кажете за илюстрациите и помислете как те допринасят за историята. Посетете сайтовете на писателя и илюстратора и разберете как работят – заедно, като обменят идеи за историята, или отделно.

3. Спрете да казвате „Аз не мога да рисувам“

Не казвате „Не мога да пиша“, защото ви трябва писане за ежедневни неща като публикуване във Фейсбук, правенето на списъци за пазаруване, писане на имейли и т.н. Вероятно не можете да рисувате добре, защото никога не сте се упражнявали, но нищо не ви спира да рисувате лошо. И това е ОК! Всеки трябва да започне отнякъде. Насърчавайте децата да опознават света чрез рисуване. Покажете го с личен пример и опитайте сами!

4. Упоменавайте авторите на илюстрациите, които споделяте

Ако пишете отзив за картинна книга и слагате изображения, изписвайте и името на илюстратора. Още по-добре – сложете линк към неговия сайт или профил в социална мрежа.  

5. Задавайте въпроси на издателствата

Един от проблемите, с които илюстраторите се сблъскват в момента, е публикуването на името им на кориците на книгите, които илюстрират. Ако една книга е силно илюстрирана (поне една илюстрация на глава) и не виждате името на илюстратора на корицата, попитайте издателя защо е така.

Туитър изглежда работи най-добре за привличането на вниманието на издателите и, ако желаете, може да използвате хаштага #PicturesMeanBusiness, за да дадете контекст на вашия въпрос. Ще се изненадате колко много издателствата се вслушват в читателите.

Едно или две подобни съобщения могат да са решаващи за това дали името на илюстратора ще е на корицата или не. (Илюстраторите също трябва да изискват това да стане част от договорите им, но и те все още се учат. Младите илюстратори без свой агент, често се чувстват безсилни да поискат нещо подобно.)

6. Канете илюстратори да посещават училището ви

Виждала съм деца просто да полудяват, когато гледат авторът на комикси Нийл Камерън да рисува роботи пред тях. След подобна изява, те с удоволствие се потапят в четене на неговия Mega Robo Bros комикс, в рисуване и писане на техни собствени истории.

Гостуванията в училища срещу хонорар** могат да бъдат спасителен пояс за илюстраторите и да допълват доходите им. Колкото по-добре подготвите децата за такава среща, толкова повече ще извлекат те от нея.

7. Разберете повече за кампанията #PicturesMeanBusiness

Макар кампанията да е британска, няма пречка да използваме добрите идеи и у нас. Повече за нея можете да прочетете на picturesmeanbusiness.com.

* Сара Макинтайър е британски илюстратор и пистател, популярна с комикса си Vern and Lettuce и картинните си книги. Съвместно с писателя Филип Рийв има издадени 4 книги. Обича да създава книги и комикси с приятелите си. Вдъхновява се от размяната и подхвърлянето на идеи и рисунки с тях.

** В Обединеното кралство, а и в много други държави, посещенията на писатели в училищата имат регламентиран хонорар, а правата им се защитават от специални организации. 

Превод и адаптация: Найден Върбанов