Светът на Рамона: вълнуващ и бляскав

Книгите на Бевърли Клиъри за палавата Рамона Куимби са една от любимите ми поредици. Чрез тях с удоволствие се връщам в света на детството, следвайки по петите малкото момиченце, което неусетно се превръща в девойка, преследвайки своите детски мечти и сблъсквайки се със страховете на израстването.

Щуротиите на малката Рамона, сблъсъкът с училището, неразбирането на действията й от възрастните, откритието на D.E.A.R. Day – във всяка книга за Рамона Бевърли Клиъри описва с безкрайна любов и точност трудния път на детството и без да размахва пръст авторката разкрива пред читателя простичките решения на детските страхове, проблеми и притеснения.

Книгата „Светът на Рамона“ сякаш затвори един пълен цикъл пред очите ми. 4-годишната Рамона, способна да съсипе цели 2 торти за рождения ден на сестра си Бийзъс, вече е десетгодишен модел за подражание на бебето Робърта и трябва да се бори с правописа на сложните думи. Тук ще откриете четвъртокласничката с кестенява коса, кафяви очи и без никакви кариеси, описана в нова светлина от авторката. Отговорната Рамона не само е готова да понесе стоически да храни бебето, което плюе пюре от грах навсякъде, но с удоволствие чете книжки на малката, за да стане по-добър читател.

Освен със задълженията на по-голяма сестра, Рамона е принудена да се справи с изискванията на новата си учителка мисис Мийчъм, която е луда по правописа и непрекъснато пише на дъската нови и нови сложни думи. Макар и засрамена още в първите часове заради сгрешените от нея думи, героинята в крайна сметка установява, че уроците на мисис Мийчъм са полезни и с приятелката й Дейзи дори засрамват мениджъра на компания за данъци, публикувал писмо във вестник с грешни думи като „незнам“ и „сигорност“. Писмото, което двете момичета получават като извинение не само им показва колко е хубаво да пишеш правилно, а и че възрастните понякога признават грешките си.

Светът на Рамона обаче не се изчерпва само с бебето и с правописа, а включва и по-голямата й сестра Бийзъс. Тя вече е гимназистка, гледа бебета срещу заплащане и си има най-добра приятелка, за която говори непрестанно. Добрата стара Бийзъс, от която всички са свикнали да получават само добро поведение и скромност, решава да се разбунтува и да бъде „бляскава“. Прибирайки се един ден с пробити уши, тя преобръща спокойния свят на семейство Куимби, споделяйки със сълзи на очите, че желае да бъде различна, да е красива и да се забавлява на организираното от приятелката й парти. И макар да са шокирани, родителите й постъпват по най-добрия възможен начин – даряват я с цялата си любов и подкрепа!

В „Светът на Рамона“ ще откриете още интересни и забавни случки, които ще ви се сторят много познати от личния ви опит: как се чувства човек на десетия си рожден ден, какво може да провали дългоочаквана училищна снимка и що за птици са представителите на другия пол. Преживелиците на сестрите Куимби със сигурност ще ви заредят с положителни емоции и ще ви покажат, че децата от всички поколения и по целия свят имат еднакви желания, мисли и чувства.

Поредицата на Бевърли Клиъри за малката Рамона е интересна и полезна по няколко причини. Първо, децата харесват да четат историите за героите на американската авторка, защото са „деца като нас“. Като изключим липсата на модерните технологии в творбите на мис Клиъри, съчинените от нея истории са толкова познати на децата и толкова близки до тях, че всеки малък читател може да открие частичка от себе си и да намери отговор на притесненията и страховете си.

Второ, книгите за Рамона са безценен източник на информация за родителите, които са забравили какво е да си дете. Без да поучава и да размахва показалец, Бевърли Клиъри поставя героите си в ситуации, в които решенията могат да са много простички, ако възрастните се вслушват повече в децата си. Безкрайното търпение на мистър и мисис Куимби, всеотдайността им и безапелационната любов към трите им дъщери могат да вдъхновят възрастните читатели и да им покажат на какво е способна обичта.

Трето, оформлението на книгите от поредицата е чудесно, шрифтът се възприема лесно и от по-неуверените читатели, а черно-белите илюстрации  на Трейси Докрей внасят допълнително очарование при проследяването на историята на семейство Куимби.

Не пропускайте да се запознаете и с другите книги на Бевърли Клиъри: „Бийзъс и Рамона“, „Хенри и Бийзъс“, „Рамона Белята“, „Рамона Смелата“, „Рамона Куимби на 8 г.“, „Рамона завинаги“, „Хенри и клубът“, „Хенри и Рибси“, „Мич и Ейми“, „Рамона и баща й“ и „Хенри Хъгинс“.