Рамона Куимби завинаги!

През 2018 г. отбелязваме 102-я рожден ден на легендата на американската детска литература Бевърли Клиъри, чието перо създава герои като Хенри Хъгинс, Мич и Ейми, Бийзъс и Рамона Куимби. 12 април се отбелязва и като D.E.A.R. Day (Drop Everything And Read – Остави всичко друго и чети) – ден за насърчаване на четенето за удоволствие, вдъхновен именно от книгите за Рамона.

Рамона Куимби – малката и палава героиня на Бевърли Клиъри, израснала пред очите ни в поредицата от книги на обичаната американска авторка, вече е готова да стане кака. Е, готова вероятно не е точната дума, но понякога животът не ни пита, а ни поднася малки братчета и сестрички на тепсия.

В книгата “Рамона завинаги”, героинята вече е в трети клас. Тя не е онова безобразно палаво дете с богато въображение, което тормози до смърт сестра си Бийзъс, а е доста по-уравновесена. Обича да чете и да си играе с приятеля си Хауи, но за съжаление ненавижда следобедите, в които е принудена да прекарва с бабата и с малката сестра на Хауи – Уила Джийн.

Единственото разнообразие в тези скучни дни е очакването на богатия чичо на Хауи – Хобърт, живеещ в Саудитска Арабия. Дните обаче минават, а чичото така и не се появява. Настроението на Рамона пада под нулата, докато един ден в къщата се появява небръснат мъжага с избелели дънки и кален микробус. Богатият чичо никак не се покрива с представите на малкото момиче за готин богаташ, а и заяжданията на Хобърт определено изнервят Рамона ужасно много.

Докато момичето се чуди как да се отърве от посещенията в къщата на Хауи, от мрънкащата му баба и от чичото-шегаджия, Бийзъс й подсказва, че нещо странно се случва с тяхното собствено семейство. Баща й е особено внимателен към майка им, забранено им е да я изнервят, а и дрехите й сякаш са с няколко размера по-тесни. Възможно ли е…? Мхм, май някой ще си има бебе!

Големият ден настъпва и родителите наистина признават на Бийзъс и Рамона, че ще стават по-големи сестри. Заедно с това им гласуват и доверието да си стоят сами, спестявайки им посещенията при баба Кемп. А Алджи (бъдещото бебе, което никой не знае от какъв пол ще е) расте ли, расте. И докато всички чакат появата на бъдещия член на семейство Куимби, леля Беа също крие своя голяма тайна…

Момче или момиче? Бяла рокля или розова рокля за сватба? В семейство Куимби без съмнение е весело, а щастливите събития валят като из ведро. И ако сте се чудили как се чувстват децата, щом предстои появата на нов член на семейството или пък сватба, не пропускайте да разберете от Бевърли Клиъри. Нейният майсторски усет за детските възприятия се проявява и в тази книга, разкривайки емоции, които не сме допускали, че вълнуват децата.

Ще ви издам и една тайна – ако не знаете що за болест е острата форма на сестритис, непременно проверете в “Рамона завинаги”!