„Живата легенда“ Бевърли Клиъри става на 100 години

Бевърли Клиъри е добре позната на малките български читатели покрай кампанията Читателска щафета 3 мини, която „Детски книги“ проведе през 2013 година. 12 април е рождения й ден, а днес госпожа Клиъри става точно на… 100 години!!!

На днешния ден почитателите й отбелязват и D.E.A.R. Day (Drop Everything and Read – “Остави всичко друго и чети”), затова нека си припомним малко интересна информация за Бевърли Клиъри. И не забравяйте да оставите всички грижи и задължения и да почетете поне за малко днес!

Знаете, че авторката е работила като детска библиотекарка и вероятно ще ви се стори интересен фактът, че по собствените й думи най-голямо влияние през училищните години в Портланд й е оказала тогавашната училищна библиотекарка! Бъдещата авторка поддържала контакт с нея до смъртта й.

Може би не знаете, че „майката” на Рамона, Хенри, Рибси, Мич и Ейми в реалния живот е майка на близнаци. Всъщност първоначално тя „моделира” персонажите на Мич и Ейми по собствените си деца. Като начинаеща писателка никак не й е било лесно да балансира между любовта към семейството и любовта към писателската си работа. За щастие нейна съседка предложила да гледа децата й, докато Клиъри пише. Близнаците рисували картинки и ги пъхали под вратата на стаята, в която работела.

Когато създателката на Рамона и Бийзъс Куимби започва да печели популярност с творбите си, родителите й са много щастливи и горди с нея. Майката на писателката била запалена читателка и мечтаела да пише, но никога не го направила. Вкъщи имали обичай тя да чете на глас на дъщеря си и съпруга си: митове и приказки за Бевърли и пътеписи за баща й.

Ако сте участвали в щафетата, сте се убедили, че в книгите на авторката често става дума за приятелството. В мемоарите си (A Girl From Yamhill и My Own Two Feet) тя споменава и своята най-добра приятелка от детството – Клодин. След като пътищата им се разделят като деца, двете не се виждат често, но поддържат приятелството си по телефона до преди няколко години, когато Клодин умира. В интервюта г-жа Клиъри споделя, че тя все още й липсва.

Бевърли Клиъри не сърфира в Интернет и дори не знае как работи. Казва, че рядко чете съвременна детска литература и дори признава, че не е чела поредицата за Хари Потър. Но пък смята, че съкровените чувства на децата не са се променили от нейното детство насам. Това, както и фактът, че като детски автор тя се стреми да остане вярна на чувствата и вълненията от собствените си детски години, са главните причини нейните книги да са интересни и на днешните деца.