Откриват СОФИЯ КОМИКС ЕКСПО 2014

От днес до 15 септември в две от залите на Изложбен център „Шипка” 6 в София ще бъде представена първата международна изложба на комикси в България – СОФИЯ КОМИКС ЕКСПО 2014, съобщават от Съюза на българските художници.

Идеята за изложбата и основната заслуга за реализацията й е на художниците от „Проектът Дъга“.

„За много от нас „Дъга“ беше първия досег с деветото изкуството. За някои остана и единствения, в което разбира се няма нищо лошо. Сигурни сме обаче, че за мнозина ще представлява интерес да видят някои от най-добрите образци на съвременния комикс”, споделят организаторите.

Изложбата включва над 1200 произведения на 170 художника от 16 държави, разделени в национални и специални колекции. Националните селекции представят най-добрите майстори на комикси в страните-участнички, сред които САЩ, Франция, Русия, Аржентина, Сърбия, Полша и Чехия. При специалните селекции ще могат да се видят сбирка от Музея на комикса в Брюксел, колекция „Виктор Кълвачев и приятели”, както и селекцията на художника Антон Стайков, автор на „Кратка история на българския комикс”.

Официалното откриване на СОФИЯ КОМИКС ЕКСПО 2014 ще бъде на 3 септември, когато ще бъдат обявени и победителите в конкурсната секция и носителя на Национална награда за принос в развитието и популяризирането на комикса в България за 2014 г.

СОФИЯ КОМИКС ЕКСПО 2014 ще бъде допълнено с множество съпътстващи безплатни ателиета и лекции за млади художници (от 8 до 13 септември), срещи с творци и международна научна конференция „Комикс, кино, анимация“, организирана съвместно с Института по изкуствознание към БАН (4 и 5 септември).

Събитието е финансирано от Столична програма „Култура” на Столична община и се провежда в подкрепа на кандидатурата на София и югозападния регион за Европейска столица на културата 2019.

Припомняме ви, че на 30 май 2014 г. в Русенската библиотека бе открит първият „Музей на комикса” в България.