Хенри и Бийзъс

Помните ли щурата Рамона Куимби и сестра й Бийзъс? Историите им доста ме забавляваха и същевременно ме накараха да открия себе си в образа на голямата и съвестна сестра…

Е, освен двете момичета, на улица „Кликитат“ живее още един съвсем нормален младеж. Той е приятел на Бийзъс, има куче на име Рибси и… никак, ама никак не му върви в нещата, които си е наумил. Представям ви Хенри Хъгинс!

Хенри си е доста готино хлапе. Само дето нещастията някак си му се лепят сами, опропастявайки плановете му да събере пари за така мечтаното колело. Даа, Хенри иска колело (червено, с вградени фарове и звънец) повече от всичко на света и дори основава свой фонд, в който да събира пари. Лесно ли се събират обаче близо 60 долара? Никак, особено ако имаш куче като Рибси, което отмъква месото за барбекю на съседите; или пък ужасно фуклив съсед като Скутър Маккарти (младеж с прекрасно колело, което кара по цял ден под носа на Хенри), който сякаш нарочно иска да причинява страдания на Хенри).

Както вече схващате, едва ли не целия живот на Хенри Хъгинс се върти около събирането на пари за мечтания велосипед. Към спестените джобни, момчето решава да прибави и печалбата си от дъвки, които открива в един запустял терен. След серия от бизнес сделки цялото училище дъвче „Дабъл бабъл“, а Хенри спестява цели 4 долара и… изяжда страхотно конско.

То не може да се сравни със срама, който преживява обаче героя ни на търга за колела. Вярно е, че Бийзъс се опитва да му помогне. Вярно е, че тя изнамира начин Хенри да бъде чут на търга. Но все пак какво разбират момичетата от колела? Силно разочарованият Хенри си тръгва от въпросния търг с колело…ама момичешко!

Опитвали ли сте се да откажете някой от нещо, което силно желае? На вас самите случвало ли ви се е да искате толкова силно нещо, че въпреки нулевите шансове да го притежавате, да продължавате да се борите? Това му харесах най-много на Хенри Хъгинс – може и да става за смях на приятелите си, но не се отказва от мечтата си. А мечтите ни са важни, защото ни водят напред и осмислят живота ни.

Как Хенри се сдобива с колело ще трябва да прочетете вие. Аз мога само да ви препоръчам книгата по няколко причини:

– Защото се чете много лесно и е доста увлекателна;

– Защото Бевърли Клиъри пише за нормалните деца (като нас) и разказва за нашите интереси, терзания и прекрасни преживявания, като ни пренася неусетно на улица „Кликитат“ в компанията на Хенри, Бийзъс и Рамона;

– Защото всеки от нас ще открие в преживелиците на Хенри частица от себе си 🙂 (аз лично си спомних как всячески се опитвах да спестявам пари за страхотните детски енциклопедии, които съвсем не бяха по джоба на родителите ми).