Азбучни гатанки по Любомир Николов

Обожавам текстовете, докоснати от перото на Любомир Николов. Те винаги ме изпълват с един неописуем възторг от гениалността му, от невероятния начин, по който умее да борави със словото и да твори чудесни произведения за малките читатели. До момента сме ви срещали с неговите „Нови приказки от цял свят“ и с творбите му, включени в поредицата „Приказки любими в рими“ на изд. „СофтПрес“. Онзи ден на пазара пък се появиха и „Азбучни гатанки“ – безценен помощник на бъдещите първолаци и на техните родители.

Гатанките в книгата са съчинени от Любомир Николов и са толкова звучни, весели и приятни, че дори и на мен ми се прииска да ги науча наизуст:

„…Тъгата пропъжда, към радост ни води

и имат я всички световни народи.

Най-тежкият труд с нея става по-лесен

и пътят е лек, щом си имаме…“

Авторът е избрал да ни представи буквите с по-различни примери, а не с до болка познатите от букварите „А – агне, Б – барабан“ и т.н., което автоматично разграничава книжката от досадните училищни занимания и привлича интереса на децата. Освен стихчето – гатанка, на всяка буква е отделено специално внимание – представено е изписването на главния и малък буквен знак, самата буква е представена като весел книжен герой чрез илюстрациите на Стелияна Донева, а под стихчето има и редове от тетрадка, в които детето трябва да упражни изписването на съответната буква. За да види малчуганът начинът на изписване на отговора, съставителите на книжката са включили предложение за изграждане на буквен модел на думата – отговор, както и забавна задачка за развитие на фината моторика от типа „свържи точките и оцвети“, „намери верния път“ и други.

Оформлението на „Азбучни гатанки“ е прекрасно, шрифтът е достатъчно едър, та по-неуверените читатели да могат да сричат когато усвоят умението за четене. Страхотните илюстрации на Стелияна Донева със сигурност ще се харесат на малчуганите, защото са пъстри и жизнерадостни и по чудесен начин допълват гатанките на Любомир Николов.

С две думи, ако се чудите как да вдъхновите бъдещите си ученици да се запознаят с буквите без да ги отблъснете от училищните занимания, непременно срещнете вродената им страст към загадките с „Азбучни гатанки“. А ако някога и букварите станат толкова весели, децата със сигурност ще учат с желание!