Прислужницата – начин на употреба

За наша радост муминските комикси на Туве Янсон вече се настаниха на българския книжен пазар. „Прислужницата на мама Муминка“ (изд. „Пурко“) разказва поредната забавно-философска история за семейството на симпатичните мумини.

Този път в центъра на събитията е мама Муминка, чието разбиране за добре поддържан дом и щастливо семейство е поставено на изпитание от новата й съседка госпожа Филифьонката. Всичко в дома на Филифьонката е изпънато по конец. Градината е безупречно поддържана, а децата са спретнати и послушни. Изобщо, в дома й цари абсолютна чистота и скука.

Не се съмнявайте, че Филифьонката е втрещена от муминското домакинство, където мръсните съдове се складират под дивана до първия дъжд, градината прилича на джунгла, а всяко домашно задължение е повод за веселба и забавление. Решението според нея? Мама Муминка има нужда от прислужница – също като нея.

Мама Муминка е щастлива, семейството й също, затова не смята, че й е необходима помощ. Всички обаче сме срещали хора като Филифьонката, които са способни да ти развалят удоволствието от живота, да те накарат да се съмняваш в себе си и да се чувстваш недостатъчно добър. Така в Муминската къща като прислужница пристига подозрителната, намръщена и нещастна Миса със своето куче Пъпчо.

Мумините обаче са си мумини и да си тяхна прислужница е необичайно преживяване. За тях е невъзможно да не виждат забавната страна на досадните задължения и да живеят по график. Точно това тяхно простичко, свежо и освободено отношение към света ги сближава с детската аудитория и е причина за голямата им популярност.

„Прислужницата на мама Муминка“ е очарователна история, готова да настани усмивка на лицето ви, докато четете за усилията на мумините да помогнат на потисната Миса. Туве Янсон отново е разказала история, в която успешно е вплела комични елементи с дълбоко философски въпроси – какво е щастието, какво е успехът, на какво почива самочувствието ни и важна ли е честността в отношенията. Именно тази уникална смесица от забавен сюжет, симпатични персонажи, хумор и по-дълбоки житейски въпроси прави комиксите й еднакво подходящи за деца и възрастни.

Дори и да смятате, че отдавна сте надхвърлили възрастта за четене на комикси, не се колебайте да отмъкнете книжката от децата и да „изгълтате“ 40-те странички. Гарантирам ви, че истински ще се забавлявате (и вие, и те) със сухарката Филифьонка и депресираната Миса, ще се замислите какво е важно за вас в живота. И неизбежно ще се заговорите чий мироглед им допада повече, на чий дом искате да прилича вашият собствен. Именно в това е силата на добрата книга – да ни накара да се замислим, да се забавляваме и да общуваме помежду си.

Междувременно погледнете отзивите ни за муминските истории: „Кометата идва“, „Цилиндърът на магьосника“, „Малките тролове и голямото наводнение”, „Мемоарите на татко Мумин”, „Невидимото дете”, „В края на ноември”, „Тайнството на юни” и “Омагьосана зима”.

Не пропускайте и черно-белите комикси за мумините: „Муминтрол и разбойниците“, „Мумините и семейният живот“ и на цветните: „Муминтрол строи къща“, „Муминтрол се влюбва“, „Муминтрол на Ривиерата“ и „Муминската долина се превръща в джунгла“.