Малките тролове – мумини :)

В рамките на „Месец на МУМИНИТЕ“, организиран съвместно с изд. Дамян Яков, ние от „Детски книги“ решихме да ви разкажем за книжките на Туве Янсон. От ревютата на Лора за „Кометата идва“ и „Цилиндърът на магьосника“ научихте малко повече за странните герои на финландската авторка, но… сега е време да се върнем в началото.

Първата книжка за мумините, написана от Туве, се нарича „Малките тролове и голямото наводнение“. Тя е много тъничка, но същевременно доста важна. Чрез нея разбираме повече за мумините, що за същества са те и как са се установили в Муминската долина. Да започваме?

В една тъмна гора, в най-дълбоката й част се скитат две странни наглед същества. И ако за незапознатия читател те приличат на хипопотамчета, за останалите мама Муминка и Муминтрол са нищо повече от…малки тролове. Скитайки из страховитата гора в търсене на 1) хубава слънчева полянка за къща и 2) татко Мумин, майка и син откриват малко странно животинче с огромни уши и дълга опашка. Твърде страхливото същество (което в тази книга все още се нарича само „животинчето“) потегля с мама Муминка и детето й в търсене на слънчева полянка.

Докато бягат с импровизираната си лодка от Голямата змия, тримата герои са спасени от неземно красивата девойка Тулипа с искряща синя коса (малко ми напомня на една друга фея на име Малвина). Сговорната дружина продължава напред в приключенията си, а именно:

  • Хапване на корем в пещерата на възрастния господин (тук историята ми напомни за г-н Уили Уонка от „Чарли и шоколадовата фабрика“);
  • Препускане със скоростно влакче из планините, а после и с кораб на истинско морско приключение;
  • Марабута, изгубени очила и мокри котки, изплашени от голямото наводнение;
  • Едно писмо в бутилка и синя къща на най-подходящото място…

Ще открият ли татко Мумин нашите герои? Какво се случва с Тулипа и животинчето? Ще успеят ли Муминтрол и мама Муминка да се сдобият с полянката, необходима за специалната им къща? Много въпроси, получаващи своя отговор в „Малките тролове и голямото наводнение“.

Както вече ви казах, книжката е най-тънката от цялата поредица, но е не по-малко страхотна. Поставяйки началото на писателската си кариера с нея, Туве Янсон успява да ни въвлече във фантастичния свят на малките мумини и техните приятели. Оплитайки ни с невидимата мрежа на въображението, авторката ни изтегля на брега, на който ни маха щастливо муминското семейство!

Не пропускайте ревютата на Лора за „Кометата идва“ и „Цилиндърът на магьосника“, включете се в ежедневната ни игра „Познай героя“, както и в конкурса „Месец на МУМИНТРОЛИТЕ“.