„Невидимото дете” и други истории

За разлика от останалите книги за мумините, „Невидимото дете” не е роман, а сборник с разкази. Още по-добре, ако питате мен, защото съм голям почитател на разказите. Можеш да си почетеш един сега, а по-късно, когато имаш малко свободно време, още един. Не трябва да помниш докъде е стигнало действието и не трябва да чакаш дълго за финала. Струва ми се, че всички тези особености на книгите с разкази са добре дошли за четящите деца.

В „Невидимото дете” Туве Янсон ни разказва девет истории. Всички те се случват в света на мумините, въпреки че нашите добри познайници не участват навсякъде.

Чудили ли сте се какво прави Снусмумрик, когато всеки ноември напуска Муминската долина и се отправя на пътешествие? Е, в разказа „Пролетна песен” ще разберете и ще попътувате малко с него.

В „Една страшна история” ще се запознаете с Хомсчето и неговото неукротимо въображение, което непрекъснато ражда страховити същества и случки. Или поне е неукротимо, докато Хомсчето не се среща с малката Мю, която се оказва достоен съперник в съчиняването на страшни истории.

Няма да ви се размине запознанство само с хомчетата. Чакат ви по една история за филифьонката, която вярваше в бедствия и хемулът, който обичаше тишина.

А какво ще кажете да имате ваш собствен мъничък змей, който да ви обича и да е ваш любимец? На Муминтрол му се случва точно това. Е, поне отчасти. Той намира последния огнедишащ змей на земята, но змеят май предпочита компанията на Снусмумрик. В тази заплетена ситуация Муминтрол и Снусмумрик се държат като истински приятели, а какво точно означава това, можете да разберете от разказа „Приключението с последния змей в света”.

Сигурно и вие като всички обитатели на Муминската долина сте били озадачени от поведението на хатифнатите. Те са малки безмълвни същества подобни на чорап, които не се интересуват от нищо и никого, а само плават с лодките си и очите им са неизменно вперени в хоризонта. Татко Мумин също е разяждан от загадката на хатифнатите. Един ден любопитството и неспокойната му природа го принуждават да напусне Муминската къща, за да се присъедини към тях и да я разгадае.

Чакате ли вече Коледа с нетърпение? А знаете ли, че тя идва и в Муминската долина? Хемулът най-безцеремонно изважда муминското семейство от зимния им сън с новината, че Коледа се задава. Всички изпадат в паника и се чудят колко опасна може да е тази Коледа и какво да направят, за да се спасят. Прочетете разказа „Елхата” и ще разберете как се справят Муминтрол и семейството му с тази нова „опасност”.

Нали помните, че приятелят на МуминтролСниф, не обича да дава вещите си? Даже напротив, той е страстен колекционер. А защо да не го кажем направо – Сниф е скръндза. Ще се изненадате ли, ако разберете, че е подарил някому едно куче-играчка? Е, аз се изненадах. При това кучето има топази за очи, а на врата му виси лунен камък. Краят на тази история за Сниф и притежанията, които ни заробват, можете да научите от разказа „Седрик”.

В едноименния разказ – „Невидимото дете” – в Муминската къща се появява Нини. Тя живеела у една своя леля, която не я отглеждала с обич и се отнасяла с нея много иронично. Затова срамежливото момиченце постепенно започнало да избледнява, докато накрая станало съвсем невидимо за околните. Мама Муминка, с присъщите й усет и тактичност, се заема да направи Нини отново видима.

Сигурна съм, че при това разнообразие от увлекателни и поучителни истории няма начин да не се заинтригуват и деца, и възратсни. Книгите за муминтроловете са най-подходящи за уверени читатели над 9 години, които ще се насладят и на илюстрациите на самата Туве Янсон.

Не пропускайте ревютата на другите мумински книги – „Кометата идва“, „Цилиндърът на магьосника“ и „Малките тролове и голямото наводнение”, включете се в ежедневната ни игра „Познай героя“, както и в конкурса „Месец на МУМИНТРОЛОВЕТЕ“.

Вземете книгата с код с кауза DK19 от Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg Когато купувате книги с този код, вие подкрепяте насърчаването на детското четене в България.