„Цилиндърът на магьосника” попада в муминската долина

„Цилиндърът на магьосника” е поредната книга на финландската писателка и илюстраторка Туве Янсон, в която се срещаме със семейството на Муминтрол и с неговите приятели. Но преди да се окажат заплетени в разни магьоснически истории, муминтролите и приятелите им трябва да поспят зимен сън, защото вече е ноември и първият сняг е засипал Муминската долина. Приготовленията на неуморната и грижовна мама Муминка са към края си и всички се сгушват в леглата и заспиват за три месеца.

Какво казахте? Не ви разбрах… Дали мумините са нещо като мечки щом спят зимен сън? Неее, какви ви мечки!

What?!

Ама вие не прочетохте ли предишната муминска книга „Кометата идва”? Добре тогава, набързо ще спомена, че мумините са едни много симпатични същества, подобни на хипопотами, с малки очи и ушички и малка, но не прекалено дълга опашка. Живеят в Муминската долина, в синя къща с веранда. Освен мама Муминка, татко Мумин, Муминтрол и Сниф (приятел на Муминтрол), в къщата са се подслонили и техните приятели: Снусмумрик – врял и кипял пътешественик, хемулът – страстен колекционер и мрънкало, Mускусния плъх – философ-песимист, госпожица Снорк – очарователната приятелка на Муминтрол и още… Я чакайте! Най-добре ще е сами да прочетете за всички герои, а как изглеждат, ще можете да видите на чудесните илюстрации на самата Туве Янсон. И представете си – в началото на книгата има дори карта на Муминската долина!

Както се досещате, трите месеца зимен сън минават бързичко и при настъпването на пролетта първи се събуждат Снусмумрик, Муминтрол и Сниф. След толкова месеци бездействие, Снусмумрик предлага да се изкачат на върха на планината и да издигнат могила в знак, че първи са стигнали там. За тяхно разочарование на върха намират черен цилиндър, което значи, че някой ги е изпреварил в покоряването на върха. Все пак тримата решават да занесат цилиндъра за подарък на татко Мумин без да подозират, че това е магьосническа шапка и предстои да им се случат много странни неща.

I Surrender!

С риск да ми се ядосате, ще спра дотук и ще ви оставя сами да прочетете за приключенията на нашите герои. Уверявам ви, те са много – и комични, и страшни, а в края и поучителни. Само ще спомена, че погрешка Муминтрол се превръща в лемур, намират лодка и пътуват до необитаем остров с нея, муминската къща изчезва, в къщата се нанасят Тофслата и Вифслата, появява се Кралския рубин и още много и много случки, които не са за изпускане.

А какво става с цилиндъра и има ли наистина магьосник? Добър ли е той или зъл?

Не вярвате да ви кажа, нали? Прави сте. Много по-забавно е да разгърнете книжката и сами да се впуснете в света на муминтролите, защото там никога не е скучно. Накрая, за награда, ще присъствате на най-великото празненство в Муминската долина, когато всички ще научат няколко важни урока – за великодушието, щедростта и приятелството.

Прочетете ревюто за “Кометата идва” и не пропускайте да се включите както в ежедневното ни предизвикателство “Познай героя”, така и в конкурса ни за муминтролите!

Автор: Лора Филипова

[club]