Познай героя: ден 2 – мама Муминка

Мама Муминка е спокойна и съсредоточена майка, която никога не позволява на дреболиите да лазят по нервите й. Нейна е грижата муминската къща да бъде винаги безопасно място, изпълнено с обич – както за семейството й, така и за гостите.

Мама Муминка напътства домашните си толкова умело, че те рядко разбират как биват наставлявани. Тя желае всички да са щастливи и цени индивидуалността на всеки, но ще се намеси без колебание, ако някой се държи лошо с друг. Глупостите на останалите не я безпокоят, защото тя вярва, че хората учат много от собствените си грешки.

Никой не се чувства нещастен в компанията на мама Муминка: тя винаги е готова да помогне и да предложи утеха. Жителите на Муминската долина й вярват, тъй като мама Муминка пази тайните им най-съвестно. Когато някой се появи на прага на муминската къща, мама желае да узнае кога е рожденият му ден. А на рождения си ден момчетата и момичетата имат правото да изберат десерта, който най-много биха желали да получат.

Благодарение на мама Муминка всичко в домакинството върви като по мед и масло. Тя открива решения и в най-трудните ситуации и открива положителното в най-черните краски. Когато татко Мумин счупи някоя чиния, мама Муминка казва: „Щастлива съм, че е счупена, защото беше непоносимо грозна“. А когато пожелае да остане самичка, мама излиза навън да събира мидени черупки или да дялка лодки.

Мама Муминка носи престилка и дамска чанта. Животът й се обръща на 360 градуса, когато изгубва чантата си, съдържаща всички видове важни неща, евентуално необходими в случай на спешност, като въже, прахчета за стомашно неразположение и бонбони (виж в книгата „Цилиндъра на магьосника“). Когато чантата й се намира, тя организира огромно празненство, изпълнено с речи и фойерверки.