Малката Голяма Божана и малкото дяволче, скрито у всеки от нас

Малката Божана стана любимка на много деца, но като всяко истинско дете и тя расте. Затова двете с баба Божана започват да измислят нова поредица – „Малката Голяма Божана”. Първата книжка от нея разказва за срещата на „Малката Голяма Божана и дяволчето Тук” (ИК Жанет-45).

По начало децата са послушни и имат добри сърца, но пък белите, малки и големи, са неизменна, и даже задължителна, част от всяко детство. Понякога ги обхваща пакостливото настроение и лошотията напира да излезе на показ. Така става и с Малката Голяма Божана, когато дяволчето Тук се настанява в главата й и с убедителния си гласец започва да й нарежда да прави различни бели, подлости и лошотии. И Божана попада в капана му.

И за възрастните е трудно да устояват на дяволско гласче, което ги подтиква да бъдат лоши, неблагодарни, отмъстителни, та какво остава за децата. Как тогава да пропъдим дяволчето у всеки у нас? Лесно е! Нужно е само в очите да те погледне някой, който те обича и вярва в добротата ти, за да спреш да чуваш гласа на дяволчето Тук. Защото любовта и добротата взаимно се подхранват и прогонват дяволските мисли.

===========================================

Често децата се стремят да отговорят на очакванията на възрастните. Ако ги смятаме за добри и способни, ще ги провокираме да са точно такива. Ако ги набедим за непослушни и лоши, те ще се стремят да ни го докажат. „Малката Голяма Божана и дяволчето Тук” ни подсеща да не забравяме силата на положителните очаквания и вярата в човешката доброта.

Ревюта на историите за Малката Божана: „Малката Божана в нощта на чудесата”, “Малката Божана в деня на боклуците”“Малката Божана в подводния свят”, “Малката Божана в магазин за смехорийки”, “Малката Божана и чудовището Тъмп”, “Деца дописват “Малката Божана”.

 Автор: Лора Филипова