Деца дописват „Малката Божана“…

Не, не е шега: деца наистина дописват „Малката Божана“! Почитателите на поредицата за малката героиня успяха да съчинят истории редом с писателката Божана Апостолова и нейната внучка, които влязоха в детска книжка. Нека ви разкажа…

Когато започва да разказва на децата за приключенията на малката Божана, г-жа Апостолова изобщо не допуска, че нейните малки читатели ще решат да разкажат свои случки с нейната героиня. За огромна изненада, в изд. „Жанет-45“ започват да валят приказчици и рисунки, в които децата сами измислят приключения за Божана. Те я изпращат на пикник, на игра с дракони или в чудната страна на феите. Докато двете писателки на оригиналната поредица четат текстовете на своите почитатели, на голямата Божана й хрумва да събере най-любопитните разкази в отделна книжка. Така се появява „Деца дописват „Малката Божана“.

Подборът в нея е направен от писателката Екатерина Йосифова, която малките читатели познават покрай „Дракончето Поли“. В книжката ще откриете 22 истории на деца от страната. Някои от тях са вдъхновени от „Малката Божана в Деня на боклуците“ и обръщат внимание на околната среда. Други разказват за морските преживявания на обичаната героиня, допълвайки „Малката Божана в подводния свят“. Трети са побрали в себе си детското въображение, гарнирано с личния опит на всяко дете-автор и с неговите собствени интереси.

Ако се чудите как Божана се учи да кара ски или какво научава в училище – не пропускайте да разберете от книжката „Деца дописват „Малката Божана“. Ние пък ще ви разкажем как са подбрани текстовете в нея и ще ви срещнем с някои от децата-писатели.

И още нещо: в тази книжка, за разлика от останалите от поредицата, рисунките са дело на самите автори, а не на обичайния заподозрян Костадин Костадинов 🙂

Спечелете си и книжка за Божана! Включете се и в нашия конкурс оттук.

Автор: Вал Стоева