Малката Божана в нощта на чудесата

„Бабо, хайде да правим щуротии…“

Баба Марта бързала, мартенички вързала… В деня на Баба Марта с изд. „Жанет-45“ решихме заедно да поставим началото на една нова кампания. Кампания, посветена не само на книжките като цяло, а и на една малка мартеничка – бяла и червена, румена и безкрайно жизнерадостна. Мартеничка, която, подобно на всяко дете, се вълнува от приказното, шареното, забавното и страховитото.

Няма да крия повече – името на мартеничката е Малката Божана – героиня в цяла поредица от книжки. А от днес – 01.03.2013 г. до 30.03.2013 г. ви каним да поемете с нас към царството на детското въображение в „Месец на МАЛКАТА БОЖАНА“ и заедно да проследим къде ще ни отведе палавницата – героиня.

Ако още не сте се срещнали с малкото момиченце – героиня на Божана Апостолова, ще ви запознаем с нея и с модерната приказна история „Малката Божана в нощта на чудесата“…

Когато разлистих книгата с невероятно оформление, изумителни илюстрации и страхотна хартия, попаднах в света на едно малко момиченце. Момиченце, което не иска да спи нощем, само защото трябва, а което подобно на Уенди и Питър Пан лети навън, търсейки чудеса.

В забързания си полет, нетърпелива да открие всичко, малката Божана среща една падаща звездичка. Прибира си я, а после сякаш съжалява, че Стефчо Пантата го няма на детската площадка, за да си поиграят. Докато прелита над люлки и площадки, малката палавница се сблъсква с отвратително чудовище, наречено от възрастните „страх“. Изпаднала в паника, Божана открива неочаквани спасители – чухалчетата. Освен това разбира думите на баба си, че „Страхът е най-лошият враг на човека“. Но все пак героинята е само на три годинки и понякога може да си позволи да не е твърде смела, нали?

Продължавайки своя полет, летящата фурия се среща с прекрасните елфи, притежаващи чудноват предмет с много прозорчета. Зад прозорчетата се крият куп интересни истории, които пренасящи Божана в различни светове чрез поток на времето. Но дали беше такъв поток точно? Ех, малко Божанче, има време да научиш всички сложни названия на възрастните. Но сега лети и се забавлявай!

Срещата на малката героиня с Бухала ми хареса ужасно. Първо, самата птица е толкова красиво и достолепно нарисувана, че я съзерцавах прилично дълго. Adore Освен това Бухалът може да превръща листата в бонбони, което си е прекрасно качество. Кръц-кръц. А като го комбинираш със способността му да прави други магии и добавиш мъдростта му… Ех, защо ли не съм бухал (ама без пуретка!).

Малката Божана не пропуска да посети и спящата си баба, авторката Божана Апостолова, за да й предложи да пощуреят малко. Дали баба й се съгласява? Оставям това на вас! Но запомнете – сред цветята и белите гълъби може да се крие по един Зяпалчо, готов да грабне вълшебната бабина звезда. Добре, че малката Божана е хем силна, хем съобразителна!

А накрая, когато разберете разликата между Гутенберг и „Гутен морген“, не забравяйте да ококорите очички, да помахате на новия ден и да се подготвите внимателно за следващото пътешествие в Нощта на чудесата!

В заключение мога да кажа, че малката Божана е късметлийка. Любовта на баба й струи от всяка страница на книгата, разпръсквайки се наоколо като виолетов приказен облак, от който всеки момент ще излетят стотици пеперуди, чухалчета и малки дяволити човечета, хванали за ръка сияйни елфи с кошници с бонбони.

Не пропускайте да следите кампанията „Месец на МАЛКАТА БОЖАНА“ на страниците на www.DetskiKnigi.com. Четете ревютата за книгите, включете се в конкурса с въпроси и се опитайте да отгатнете героите от поредицата за Малката Божана, с които ще ви срещнем. Защото от 01.03.2013 г. до 30.03.2013 г. ще се забавляваме и ще раздаваме награди!

Автор: Вал Стоева

[club]