Дядо Коледа и Дядо Мраз

Когато бях дете имаше само Дядо Мраз, който носеше подаръците на Нова година. Дядо Коледа се появи и измести Дядо Мраз доста по-късно, когато този въпрос вече не ме занимаваше. Наскоро обаче синът ми започна да разпитва защо има Дядо Коледа и Дядо Мраз, каква е разликата, и двамата ли носят подаръци (най-важният въпрос, разбира се!) и така нататък.

Докато се чудех какво да отговарям и измислях половинчати обяснения, попаднах на книжката „Дядо Коледа и Дядо Мраз” (изд. „ФЮТ”). Стана ми любопитно какъв е отговорът на автора Атанас Цанков на объркващите въпроси с двамата дългобради старци. Да видим!

Зимата е дошла, а малкият Веско, също като моя син, непрекъснато задава въпроси: Кога ще дойде Дядо Коледа? Ще намери ли неговия адрес? А баща му шеговито отговаря, че ако Дядо Коледа го пропусне, Дядо Мраз непременно ще го посети. Този отговор никак не задоволява момчето, естествено.

Една вечер Веско получава неустоимо предложение от Вятърко, който предлага да му разкаже истинска приказка. Какво значи истинска приказка ли? Такава, която преживявяш сам. Веско никак не се колебае дали да приеме. Следват шеметен полет с Вятърко, среща с джуджето Дългобрадко и Снежанка, посещение в Ледената пещера и в Двореца на ледените висулки.

Няма да ви държа в напрежение и ще ви открия, че Веско се среща и с двамата дядовци – Коледа и Мраз. Какво научава за тях? Как стои въпросът с подаръците? Това ви оставям да разберете сами.

За още коледно вдъхновение ето и останалите ни предложения: „Коледна песен” по Чарлз Дикенс, „Магическият свят на Дядо Коледа”, „Вълшебната шейна”, „Как Петсън и Финдъс посрещнаха Коледа”Сатанархеолъжалкохолистичният пунш на желанията”“Желанието на Дядо Коледа”“Честита Коледа, мишлета!”, „Коледна звезда“, „На какво ухае зимата?“ и голямата книга с „Безброй коледни игри и забавления“.

Автор: Лора Филипова