Коледа с героите на Астрид Линдгрен

Едни от най-запомнящите се описания на Коледа и Бъдни вечер в световната съкровищница на детската литература принадлежат на Астрид Линдгрен. Ще ви припомним накратко как Пипи и Емил от Льонеберя геройски отбелязват празниците с мисълта да помогнат на другите и да са добри, а не да пакостят…

Емил решава да нагости у дома си старците от приюта за възрастни. Заедно с Алфред и малката Ида успяват да ги изведат от приюта и да ги настанят в коледно украсената си кухня, в която им поднасят измъкнатите от килера ястия, приготвени за гостуващите им роднини на следващия ден. Ето какво слагат на кухненската маса:

Една чиния кървавица

Една чиния свински наденички

Една чиния пача

Една чиния лебервурст

Една чиния метвурст

Една чиния кюфтета

Една чиния телешки котлети

Една чиния свинско филе

Една чиния булгурен салам

Една чиния картофени бухти

Една чиния маринована скумрия

Една чиния пастърма

Една чиния желиран език

Една чиния шницели

Един поднос с голямата коледна шунка

Един поднос с голямата коледна пита кашкавал

Един поднос с погачи

Един поднос с кифли

Един поднос с ръжени хлебчета

Едно буренце хвойнова бира

Една кана мляко

Един супник, пълен със сутляш

Една тава баница

Една купа захаросани сини сливи

Една тава с ябълкова пита

Една купа разбита сметана

Една купа сладко от ягоди

Една купа захаросани круши и

Едно цяло печено прасенце, гарнирано с какво ли не.

Пипи пък организира „Похищение на коледната елха”, на което сърдечно кани всички деца в града. В уречения час, следвайки следите от бонбони, гостите стигат до коледното дърво:

— Каква елха! — прошепна Аника. — О, каква елха!

И всички трябваше да се съгласят с нея. В градината на Пипи растяха много дървета, а точно зад къщата се намираше една елха, една висока, тъмнозелена красива елха. Сега тя цялата беше обсипана със свещи, но не малки коледни свещички, а големи, дебели свещи, които осветяваха цялата градина. Но в клоните на елхата имаше не само свещи. Те бяха окичени с грамадни джинджифилови курабийки, с огромни кошници от гланцирана хартия, с грамадански карамелени пръчки и най-най-разкошните бонбони, увити в хартия. Имаше и множество знаменца. А най-забележителното от всичко беше, че там висяха безброй пакети!

Но това не е всичко! Скоро от снежната колиба се показва самата Пипи, която им е приготвила цял димящ котел с горещ шоколад насред пода и цял куп торти. Накрая не може да не споделим аргументирания й диалог с госпожа Финквист:

— Уважаема госпожо Финквист — учтиво каза Пипи, — това похищение на Коледна елха е само за деца. Това означава, че то е забранено за възрастни. То е забранено за всички големи хора. А пък и не е полезно за възрастни да ядат торта и бонбони. От това само ги заболява корем и стават много капризни. Поне така твърдят докторите — заключи Пипи.

— Дрън-дрън — намуси се госпожа Финквист.

— Ами така е — увери я Пипи сериозно. — Има един доктор в Америка, който е открил, че възрастните хора не трябва да ядат друго, освен варена риба и задушени моркови. Е, биха могли да получат за рождените си дни малко пудинг от веяна треска.

— Тъй ли — кисело промърмори госпожа Финквист. — Ами според тоя там доктор в Америка, децата какво трябва да ядат тогава?

— Бонбони на закуска, сладолед на обяд и сметанова торта за вечеря — каза Пипи и кривна зад ъгъла.

Информацията събра: Катя Кирилова