Коледна звезда: всичко за празниците

 

 

 

Коледните празници са свързани с много радост за децата. Освен това, те са пълни с обичаи, с традиции, които се предават от поколение на поколение. Казват, че чрез традициите се запазва духът на един народ. Не знам дали това важи и за вас, но със сигурност е хубаво да помниш и знаеш, да пазиш в сърцето си и да предаваш на децата си духа на празниците.

Като мой помощник в задачата да спазя всички обичаи и да възпитам дъщеря си в тях, послужи книгата „Коледна звезда“. В нея са събрани не само стихове, песни и приказки, но и обяснения за народните вярвания, благословии, както и интересни факти за новогодишните празници от цял свят.

Знаете ли например, че бъдникът трябва да е от буково, дъбово или крушово дърво?  А за боговица чували ли сте? Как се правят кравайчета и сарми? Откъде идва името на календара? Как празнуват по света?

Отговорите на тези и много други въпроси ще откриете в книгата „Коледна звезда“. Освен достъпните разяснения, ще намерите и рецепти за вкусните празнични блюда, ще научите как се ладува, коледува и кога завършват „мръсните дни“. Книгата не се ограничава само до Бъдни вечер и Нова година – в нея ще откриете интересна информация за зимния Кръстовден, Йордановден, Ивановден и Бабинден.

Ако пък искате да попеете, ще откриете някои от най-известните коледни песни заедно с ноти (само пиано ви трябва Wink), а можете и да избирате между английски, немски, френски и руски песнички. Българските също присъстват, то се знае, а сред стиховете и приказките ще срещнете дори и гатанки.

Остава само да спазите обичаите, да подредите празничната трапеза, да кажете една благословия и…внимавайте кой ще ви полази къщата, че да ви е прекрасна годината!

За празнично настроение пробвайте и предложенията ни: „Коледна песен” по Чарлз Дикенс, „Магическият свят на Дядо Коледа”„Вълшебната шейна”, „Как Петсън и Финдъс посрещнаха Коледа“, „Сатанархеолъжалкохолистичният пунш на желанията“„Желанието на Дядо Коледа“, „Честита Коледа, мишлета!“.

Автор: Вал Стоева

[club]