9 съвета за родители как прохождащото дете да заобича четенето

Продължаваме поредицата от публикации с любопитни съвети на сайта Reading Rockets за родители на деца на различна възраст, които адаптирахме към българските условия. Миналата седмица ви представихме съветите за родители на бебета, които искат да накарат децата си да заобичат четенето от най-ранна възраст. Ред е на съветите към родителите на прохождащи мъници.

Най-важно за прохождащите деца е движението. Поддържайте езиковото развитие и интереса към книгите и четенето чрез занимателни и оживени дейности. Ежедневните дейности са изпълнени с възможности за начало на разговор и развитие на езиковите умения. Съветите по-долу дават някои забавни идеи, с които да превърнете детето си в щастлив и уверен бъдещ читател. Опитвайте нов съвет всяка седмица! Намерете кое работи най-добре за вашето дете!

Не очаквайте детето да стои мирно заради книга

Прохождащите деца имат нужда да се движат, затова не се притеснявайте, ако разиграват сценки от историята или просто подскачат, шават и се търкалят. Може да се движат, но това не значи, че не слушат.

Рецитирайте стихчета, пейте песнички и правете грешки

Правете паузи, за да може детето да довърши някоя фраза или да допее припева. Щом то схване римата, нарочно правете грешки и го оставете да ги намира и да ви поправя. Нашите предложения за подходящи четива са „Тръгва детският влак“ (25 детски стихотворения + диск с песни), серията „Първа книжка“ (изд. Хермес) по теми като думите и цветовете или пък стиховете на Виктор Самуилов (“Ние, мушмороците”, “Чудовище вкъщи”, “През 9 локви в 10-а” и „Не е честно“) и Петя Александрова („Какво прави вятърът, когато не духа“). Нашият невръстен участник в проект „Експериментът“ харесва особено много забавните рими в „Как се оцветява крава“ на Зоя Василева.

Избирайте занимателни книги

Книжките за животни и превозни средства подтикват към движение и издаване на звуци. Книжките с прозорчета и капачета или такива от различни материали дават работа на ръчичките. Книгите с детайлни илюстрации или появяващи се отново и отново елементи, скрити в картинките, са чудесни за разучаване и обсъждане.

Можете да опитате да се забавлявате със звучни приказки („Котаракът с чизми и други приказки“) или пък “Приключенията на Алиса в Страната на чудесата”, адаптирана от самия Луис Карол за малчугани на възраст 0-5 години, където простичките обяснения на странните случки са гарнирани с провокативни въпроси.

Нека четенето бъде кратко, простичко и редовно

Прохождащите деца обикновено имат по-малко търпение от бебетата. Търсете текстове, които са кратки и лесни. Четете по малко няколко пъти на ден.

Насърчавайте игри, които включват назоваване, описване и общуване

Направете зоопарк с всички плюшени животни. Организирайте състезание с количките за игра. Оставете детето да отговаря за тях и му задавайте много въпроси.

Всеки ден е приключение, когато прохождаш

Избирайте книжки, които описват всекидневни преживявания и емоции. Детето ви ще се оприличи с героите, които се обличат, ядат, ходят си на гости, спят следобеден сън и си играят. Подходящи четива за такива случаи са тези за зайчето Мифи („Мифи“ и „Бабата и дядото на Мифи“).

Задавайте въпроси

Отделяйте време да слушате отговорите на детето. Прохождащите деца имат ясно изразени мнения и интересни схващания за света. Насърчавайте детето да споделя какво мисли. Така ще надградите езиковите му умения и ще го опознаете по-добре.

Използвайте любимците му

Препрочитайте любими приказки отново и отново. Избирайте книги за неща, които детето ви харесва особено много – влакове, животни, луната. Такива книги могат да увеличат продължителността на вниманието му и да изградят ентусиазъм към четенето. „Червената ябълка“ на Феридун Орал е великолепно илюстрирана детска книга, разказваща простичка история с горски животни, която дава много възможности за дискусии. Слоновете са сред любимите животни на децата, а карираният слон Елмър от поредицата на Дейвид Маккий ще ги забавлява истински с лудориите си и пъстротата на илюстрациите.

Детето не се забавлява?

Опитайте друга приказка или по друго време на деня. Четенето с много малко дете има за цел да създаде приятни моменти с книгите, а не да довършвате всяка книга, която започнете.

Превод: Ния Василева