9 съвета за родители: Как бебето да заобича четенето

Никога не е прекалено рано да четете на детето си. Още щом се роди, то започва да учи. Дори само с говорене, игри и грижи за него, помагате на бебето да развие езиковите умения, необходими за четене. Когато разлиствате книжките с детето си, пораждате у него любов към литературата и четенето от самото раждане.

Ако не знаете откъде да започнете и как да се справите с предизвикателствата, не се тревожете! В поредица от публикации ще ви представим любопитните съвети за родители на деца на различна възраст, събрани от сайта Reading Rockets и адаптирани към българските условия. Сигурни сме, че така ще поставите основите на превръщането на малкото бебе в уверен и щастлив читател. Опитвайте нов съвет всяка седмица! Намерете кое работи най-добре за вашето дете!

Сгушвайте се с книжка

Когато сте прегърнали детето си и заедно разглеждате някоя книга, на него ще му бъдат приятни прегръдката и гласът ви, както и историята, която му четете. Усещането, че е в безопасност с вас, докато разглежда книжката, подсилва увереността на детето ви и любовта му към четенето.

Избирайте подходящи за възрастта му книги

При новородените бебета най-добре възприемани са контрастните книги с черно-бели изображения – те развиват зрението. Подходящ избор са заглавията от поредицата за Лара и Феликс, издавани на български език.

Когато поотрасне малко, бебето започва да обръща внимание на книжките с ярки илюстрации с висок контраст. То борави по-лесно с книги, направени от плат или гума (например книжки за вана), или картонени книжки с твърди страници. Чрез този тип четива детето развива своята моторика и умението да отгръща страниците, да открива предмети и да прави връзки между картинките в книжките и реално заобикалящите го предмети. На българският пазар се предлагат най-различни бебешки книжки и изборът ви няма да е труден.

Говорете с детето по цял ден

Говорете му за времето навън или за това кои ябълки избирате в магазина. Описвайте му картинките в книжките или нещата, които виждате на разходка. Задавайте му въпроси. Слушайки ви, детето научава думи, концепции и как точно работи езикът.

Дръжте книжки на достъпни за бебето места

Направете така, че книгите да са също толкова достъпни, колкото играчките. Помнете, че бебето ще се отнася с книжката така, както се отнася с всичко останало – ще я напъха в устата си. И в това няма абсолютно нищо лошо, така че просто поставете лесни за дъвчене книги в обсега му.

Насърчавайте бебето да гука, да ръмжи и да се смее

Това е начинът на детето да общува с вас, но и да прави първи крачки към говора. Насърчавайте опитите му да ви имитира. Колкото повече детето упражнява издаването на звуци, толкова по-ясни ще стават те. Не се стеснявайте да мучите, джафкате и бибиткате.

Помагайте на детето

Насърчавайте го да взeма бисквитки или грахчета, да докосва нослето и пръстите си, да посочва картинки и да хваща играчки. Мускулите на ръчичките му ще заякнат и ще са готови да разгръщат страници.

Създайте режим и включете в него четене

Режимът е успокояващ за детето и му позволява да научи кое след кое идва. Способността да предвижда ще е важна, щом детето порасне и започне да чете самостоятелно.

Пейте, четете, повторете

Четете любими приказки и пейте любими песнички отново и отново. Многократното забавление, включваща книжки, ще засили езиковото развитие и положителните чувства, свързани с четенето.

„Четете“ детето си

Обръщайте внимание как реагира бебето на книгите, които му четете. Спрете, ако приказката не му харесва и пробвайте друга книжка или по друго време.

Превод: Ния Василева