5 идеи как да направим четенето през лятото по-забавно

Краят на учебната година настъпи и родителите отново са изправени пред предизвикателството да убедят децата си да отделят внимание и на книгите, не само на игрите. За всеки е ясно, че наказанията и заплахите никога не дават добри резултати, затова решихме да ви предложим 4 съвета и 5 идеи, с които четенето през лятото да се превърне от омразно в любимо занимание.

Съвети
  • Изберете подходящи четива

Това е най-важната стъпка за спечелване интереса на младия читател. Пробвайте да предложите книгите, които учителите изискват да бъдат прочетени през лятото. Ако обаче забележите съпротива или неразбиране на текстовете, посетете библиотека/книжарница и оставете детето самò да си намери нещо за четене.

Ако горещините ви пречат да се разходите до някое от тези заведения, потърсете в www.detskiknigi.com или прегледайте списъците с книги в Награда „Бисерче вълшебно“.

ВАЖНО! Опитвайте се да не оспорвате избора на книга, ако не сте запознати със съдържанието й, а съдите по някакви други критерии (например по корицата).

  • Предложете на детето да четете заедно

Подобно упражнение е вълнуващо за малчуганите, защото могат да се докажат или пък да получат подкрепа, ако не са усвоили добре умението да четат сами. За вас този тип занимание също може да е полезно, защото ще ви даде поглед върху интересите, разсъжденията и уменията за четене на детето ви, а и ще имате много теми за разговор.

  • Помолете детето да Ви препоръча детски книги за лятото.

С този ход ще изненадате малчугана си, че искате да четете НЕГОВИТЕ книги и ще покажете, че цените мнението му.

  • Играйте игри, провокирани от книгите и техните герои.

Вярваме, че ще ви хрумнат много идеи, стига да си позволявате да четете и да се наслаждавате на детските издания.

Идеи
  • Книгите, в които героите са животни, са често срещани

Когато сте на разходка, оглеждайте се за животни (зоопаркове, зоомагазини, паркове) и насочете вниманието на детето си към тях, а след това му предложете книга, в която се срещат такива животни. Ние ви предлагаме да съчетаете великолепни книги като „Костенурке, костенурке” на Роалд Дал (изд. „Ентусиаст“) или поредицата за слончето „Елмър” на Дейвид Маккий (изд. „Жанет-45“) с посещение в зоопарк. 

След разходката сред животните вашият малък читател вероятно ще ви затрупа с допълнителни въпроси, затова всякакви енциклопедии за животинския свят ще ви бъдат от голяма помощ. Малките творци с влечение към модните аксесоари могат да се забавляват с кучешко-котешки моден дизайн със стикерните книги „Сладки котенца“ и „Сладки кученца“ (изд. „Софтпрес“).

Сръчковците могат да измайсторят симпатични пластилинови животни с помощта на Рони Орен, който разкрива „Тайните на пластилина“ (изд. „Лабиринт“). Не пропускайте и книгите за изкуството, от които можете да видите не само как се рисуват животни, но и какво е било мястото им в творчеството на прочути художници (изд. „ФЮТ“). 

  • Надяваме се, че всеки от вас ще може да се наслади на лятна почивка на море поне за няколко дни. Плажът, плясъкът на морските вълни и преминаващите корабчета създават перфектна атмосфера за четене на пиратски и приключенски истории!

Например, „Как да станеш пират“ от поредицата на Кресида Коуел за викингския герой Хълцук Херингски III. (изд. „Колибри“), както и тази за „Сам Силвър. Тайният пират”, „Пиратът на кралицата”, „Тайната на капитан Агли” (изд. „ФЮТ“) и дори „Goosebumps. Морското чудовище“ (изд. „Хермес“), където няма пирати, но има митични морски създания и разбойници. 

По-големите читатели биха могли да се завърнат на „Островът на съкровищата“ с продължението на класиката, „Силвър“ (изд. „Прозорец“). Четенето на всички тези пиратски книги съчетайте с направата на корабче от подръчни материали – мидена черупка за корпус, клечки или клончета за мачти и листа за платна.

Можете дори да организирате търсене на скрито пиратско съкровище – първо го скрийте от малките търсачи, а след това направете карта на скритото съкровище, с чиято помощ да го намерят. На плажа се намират и хубави огладени от морето камъчета. Прибавете към тях няколко флумастера и можете да си направите работилничка за рисуване на глаголически букви върху камъчета.

  • Ако все пак останете в града през цялото лято (което не ви пожелаваме), можете да си организирате курс по „Градска география“ с едноименната книга на Зорница Христова и Десислава Димитрова (изд. „Точица“).

С помощта на Мартин, Тони и Мая ще откриете, че природа има и в бетонната градска джунгла и ще се научите да разпознавате цветята и плевелите, които се крият между блоковете, птиците, които кацат на терасата ви, както и още цял куп интересни неща.

Покажете на децата как да си направят хербарий, а ако намерите къде се продават преси за сушене на растения, работата Ви ще бъде улеснена. Ако това не ви е достатъчно, почерпете идеи от Градинската тетрадка на малката героиня Мая за направата на парфюм от цветя, кукла от мак, гердан от кестени или бомба от цветя. Гарантираме, че след това ще гледате на града по съвсем различен начин, а скуката ще ви заобикаля отдалеч. 

  • „На Неочаквания хълм“ (изд. „Студио Артлайн“) е чудесна картинна книга за истинското приятелство и чувствата, които изпитваме, когато в едно приятелство се появи още един човек.

Освен визуална наслада, илюстрациите на Бенджи Дейвис дават и безброй идеи в какво могат да се превърнат няколко кашона. След прочита й, дайте пълна свобода на детското въображение, като връчите на своя магучан (или малчугани) няколко празни кашона с различна големина и ги оставете да се развихрят с приятели. Ще се изненадате от резултатите.

  • Освен удоволствие, четенето предлага и знания.

Не пропускайте да спечелите интереса на детето си към историята, географията и други области на науката, като комбинирате художествени четива с нехудожествени, за да превърнете сухите факти и непознатите термини във вълнуващо преживяване. Например, добри предложения могат да бъдат книгите за космическите приключения на Джордж от поредицата на Луси и Стивън Хокинг (изд. „Сиела“). В тях има и много обяснения на описаните явления/планети/космически обекти, но сме сигурни, че допълнителни материали като енциклопедии или научнопопулярни филми ще превърне децата в запалени изследователи.

Надяваме се, че съветите и идеите ни ще Ви помогнат да преживеете с децата си весело лято, пълно с книги. 

Илюстрация на корицата: Freepik, снимки в статията: личеен архив