Истинското приятелство, което се крие „На Неочаквания хълм“

Два кашона, две момчета и един хълм. А после още един кашон и един кашононосец. Това е всичко необходимо на авторката Линда Сара и илюстратора Бенджи Дейвис, за да разкажат историята на щастливото детство и истинското приятелство в тяхната книга „На неочаквания хълм“ (изд. Артлайн Студиос).

Бърт и Ито са най-добри приятели. Те се разбират без думи и всеки ден изкачват Неочаквания хълм, всеки със своя кашон, за да се впуснат в царството на игрите. Крале, войници, астронавти, пирати, ловци на дракони – въображението на двете момчета е неизчерпаемо, а превъплъщенията им нямат край. Дните отминават в този идеален ритъм за двама, докато един ден нагоре по хълма се изкачва малкият Шу, който е намерил достатъчно голям кашон и смелост, за да попита може ли да играе с тях.

Двамата стават трима, но Бърт започва да се чувства необяснимо сърдит и ядосан. Не след дълго се крие от Ито и Шу и отказва да играе с тях. Това ли е краят на приятелството между Бърт и Ито? Иска ли Шу да измести Бърт? Могат ли три момчета да бъдат също толкова добри приятели колкото две? Как може да стане това? Отговорът се крие сред многолико кашонено чудовище, ракетен бластер, триместен изтребител и още куп съвместни момчешки забавления.

„На неочаквания хълм“ е книга, която помага на децата (от 4 до 7 г.) да се ориентират в сложните чувства, които изпитват към приятелите си и неизбежните промени в отношенията с тях. Жизнерадостните и бликащи от идеи илюстрации на Бенджи Дейвис и пестеливите думи на Линда Сара неусетно и ненатрапчиво им помагат да разберат откъде идват недоволството, гнева и обидата им. Почти всяко дете може да се разпознае в Бърт и неговите реакции. А едно от най-големите достойнства на книгата е, че показва на децата как биха могли да ги преодолеят и да станат част от „ритъм за трима“. 

„На неочаквания хълм“ е книга, която изпълва възрастните с носталгия по отминалите дни на детството, когато всичко, от което се нуждаехме бе приятели и един кашон/въже/ластик/топка… (вие си допълнете). Дни, когато приятелските групички се формираха и разпадаха през ден, а въпросът кой е истински приятел беше точно толкова труден колкото и сега. Днешните деца (не без наше участие) имат щастието да потърсят отговора му с помощта на тази пъстра, пряма и откровена книга, в която авторката се отнася с разбиране и симпатия към детските чувства.

Прочетете и ревюто ни за „Островът на дядо“, където Бенджи Дейвис е едновременно автор и илюстратор.

Автор: Лора Филипова